Zowat elke student droomt ervan: enkele maanden gaan genieten in het buitenland. Eh, studeren! We bedoelen studeren! Toch zijn er enkele dingen waar de Erasmusstudent misschien beter wat eerder mee rekening had gehouden vooraleer hij ons Belgenlandje vaarwel zei…
1. Na maanden knoeien met inschrijvingen kan je eindelijk op Erasmus vertrekken. Dag België!!!
2. Wanneer je aankomt, is alles zo geweldig en je bent klaar om nieuwe dingen uit te proberen!
Je bent geen cultuurbarbaar! Kom maar op met die nieuwe ervaring!3. Komt het nu door jou, of ziet je kot er precies toch vuiler uit dan toen je net aankwam?
Ach ja, dan is het maar een beetje opkuisen. Ze zijn niet overal zo hygiënisch als in België…4. ‘Ik heb nood aan mijn wekelijkse portie frieten van ’t frituur!’ Wel, welkom in het afkickcentrum genaamd ‘buitenland’.
De mensen die dan naar Nederland trekken hebben dan nog geluk, de anderen moeten het minstens drie maanden doen met McDonalds (wat ook snel gaat vervelen). Mexicano’s moeten sneller geëxporteerd worden!5. In het weekend naar huis gaan is geen optie. Resultaat: zelf je was doen.
‘Moet dat groen topje nu in de donkere was of in de gekleurde was?’ Een tip: neem niet de beste kleren mee, op die manier maakt het niet uit wanneer je witte T-shirt plots grijs wordt.6. De stad verkennen met openbaar vervoer? Dat is dan €5,40 alsjeblieft.
We vloeken er vaak op, maar De Lijn is echt wel goedkoop!7. Na enkele weken, begin je thuis toch wel te missen.
Ja, ik ben verwend! De mama kan gewoon veel beter strijken, koken, kuisen, wassen en opruimen dan ik…8. Je eigen bed, je auto, je huisdieren…
Zelfs je broer en zus krijgen een speciaal plekje op de to miss-list.9. Dus, dan begin je de dagen te tellen die je nog wegblijft.
Binnen twee weken is het nog drie dagen tellen en dan zit ik op 1/3e van mijn buitenlandse ervaring.10. Uiteindelijk beslis je dan om toch maar eens uit te gaan.
Tenslotte moet je alle lokale alcohol toch ook leren kennen. En wie weet vind je wel een tweede Leuven!11. Je ontmoet enkele andere buitenlandse studenten.
‘Jij bent van België? Jullie hebben echt lekkere chocolade!’
En dan hebben ze nog niet gehoord van ons frituur!