Wolven kunnen bestaande zaken helemaal op hun kop zetten. Zoals een roedel die in 1995 werd geherintroduceerd in het Yellowstone National Park in de VS. De roofdieren hebben sindsdien voor iets fascinerend gezorgd: ze veroorzaakten een fantastische ecologische kettingreactie.
Sinds 1926 werden wolven uit het Yellowstone National Park geweerd. Maar sinds dik twintig jaar hebben 14 wolven hun herintrede gemaakt. De jaren daarna zouden de roofdieren heel het ecosysteem van het park veranderen.
Maar hoe kwam het zover? Nadat de wolven werden vrijgelaten aten ze meteen veel herten op, die volledige gebieden kaal aten. Daarna begonnen de overgebleven herten gevaarlijke plaatsen te vermijden waar ze gemakkelijk ten prooi zouden vallen. Op die plaatsen ontpopte de natuur zich opnieuw: bomen groeiden hoger en dorre gebieden werden opnieuw vruchtbaar. Populieren en wilgen kwam zoals paddestoelen uit de grond en trokken onder meer vogels, bevers, vissen en reptielen aan.
Nieuwe levensfase
De wolven zelf joegen niet alleen op herten, maar namen ook veel coyotes te grazen. En dat zorgde voor meer konijnen en muizen, en vervolgens voor meer vossen, dassen en haviken. Zelfs beren haalden hun voordeel uit de aanwezigheid van de wolven. Met andere woorden, het complete ecosysteem ging een nieuwe levensfase in.
Het meest opmerkelijke was de veranderende geografie van het park: rivieren stromen er nu anders, door de grotere aanwezigheid van vegetatie en minder erosie. Een video, met een stem die veel weg heeft van Sir David Attenborough, doet het volledige verhaal uit de doeken.