26 weetjes om mee uit te pakken tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival

26 landen strijden vanavond in Lissabon voor de overwinning op het Eurovisiesongfestival. 26 onbekende deelnemers dus voor de meeste kijkers, maar allemaal met hun eigen verhaal. Wij zochten en vonden van elk van hen een interessant weetje waarmee je vanavond op je Eurovisie-feest indruk kan maken.

1. Oekraïne (MELOVIN – Under The Ladder)

De finale van het Eurovisiesongfestival opent met een van de meest opvallende acts. We zien niet alleen een doodskist, maar ook een grote trap die later zelfs in brand staat. Die ‘ladder’ zorgt bij de fans voor heel wat grapjes want op de lijst van zaken die verboden zijn in de zaal waar het Songfestival plaatsheeft, staat namelijk een ladder.

2. Spanje (Amaia y Alfred – Tu Canción)

De liefde tussen Alfred en Amaia op het podium tijdens hun ballade is niet gespeeld. Het jonge koppel leerde elkaar vorig jaar kennen tijdens Operación Triunfo, een Spaanse talentenshow zoals Star Academy. Zij won uiteindelijk het programma en hij werd vierde … en dat verschil in talent hoor je jammer genoeg ook soms tijdens Tu Canción.

3. Slovenië (Lea Sirk – Hvala, ne!)

Je zou het niet verwachten van de zangeres van het enige dancenummer in de finale, maar Lea Sirk heeft heel wat meer in haar mars. Tijdens een tv-programma in Slovenië deed ze een schitterende imitatie van Salvador Sobral, de Portugese winnaar van het Eurovisiesongfestival in 2017.

4. Litouwen (Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old)

Ieva Zasimauskaitė zingt vanavond een prachtige ballade voor haar man, ex-boysbandzanger en basketbalcoach Marius Kiltinavičius, maar zong in het verleden ook heel wat andere nummers. Tijdens Lietuvos balsas, The Voice van Litouwen, bereikte ze in 2012 de finale met een duet met ex-Songfestivalwinnaar Dima Bilan. Ieva zou dat jaar uiteindelijk derde worden in het tv-programma.

5. Oostenrijk (Cesár Sampson – Nobody But You)

Het is de derde keer dat Cesár Sampson op het podium staat op het Eurovisiesongfestival. Hij was de afgelopen twee jaar namelijk backing vocal voor Bulgarije en werd zo al eens vierde (in 2016) en tweede (in 2017). Deze keer doet Sampson het solo voor zijn thuisland Oostenrijk.

6. Estland (Elina Nechayeva – La Forza)

Naast de fenomenale stem van Elina Nechayeva valt vooral haar indrukwekkende jurk op. Nochtans scheelde het niet veel of de zangeres moest een andere act bedenken. Het huren van de projector die nodig is, kost namelijk 65.000 euro voor de twee weken van het Eurovisiesongfestival, te duur voor de Estse staatszender ERR. Gelukkig vond Elina last-minute sponsors voor haar prachtige jurk.

7. Noorwegen (Alexander Rybak – That’s How You Write A Song)

Dima Bilan is blijkbaar populair bij de deelnemers van het Eurovisiesongfestival dit jaar want ook Alexander Rybak imiteerde de winnaar van 2008 ooit. Voor een Russisch tv-programma bracht hij in 2015 een geniale versie van Believe. Helpt het de Noor met Wit-Russische roots vanavond aan stemmen uit het Oostblok?

8. Portugal (Cláudia Pascoal – O Jardim)

Het lied waarmee Portugal in eigen land de eer verdedigt komt heel sober over, maar de jurk van Cláudia Pascoal is dat zeker niet. Ontwerpster Inês Torcato liet weten dat de zwarte podiumoutfit meer dan 10.000 euro kost. De jurk bestaat namelijk uit zeven lagen die allemaal verschillende stoffen zijn.

9. Verenigd Koninkrijk (SuRie – Storm)

SuRie neemt dit jaar voor de derde keer deel aan het Eurovisiesongfestival, maar voor het eerst voor haar thuisland. De vorige twee keer was als backing vocal voor de Belgische inzendingen Loïc Nottet en Blanche, die allebei vierde werden. Tijdens Rhythm Inside zie je haar ook dansen.

10. Servië (Sanja Ilić & Balkanika – Nova Deca)

De inzending van Servië is een van de meest eclectische dit jaar. We zien een vreemde professor fluit spelen, enkele vrouwen kerkelijke gezangen brengen en dan is er de kale reus met de baard: Nemanja Kojić.

In Servië staat de 42-jarige zanger bekend als Coyote. Hij zong ooit op een metalalbum van Max Cavalera en Soulfly, speelt in meerdere groepen trombone, maar ziet zichzelf vooral als reggaeartiest zoals je kan horen in de clip hierboven.

11. Duitsland (Michael Schulte – You Let Me Walk Alone)

De 28-jarige Michael Schulte zingt op het Eurovisiesongfestival een ode aan zijn vader die overleed toen de zanger nog maar 13 jaar was. Toch zijn de foto’s die te zien zijn achter hem niet van hemzelf en zijn vader, dat vond te zanger te moeilijk.

Enkele dagen geleden deelde hij wel voor het eerst een foto van zijn vader op zijn Instagram-account. “I would‘ve wished though that we could‘ve walked together like on this picture a little longer“, schrijft Schulte, die in augustus voor het eerst zelf vader wordt.

12. Albanië (Eugent Bushpepa – Mall)

De vol getatoeëerde Eugent Bushpepa zorgde er mede voor dat de finale van het Eurovisiesongfestival in China niet zal worden uitgezonden, maar eigenlijk is de Albanees veel braver dan zijn ruige uiterlijk doet vermoeden. Eugent Bushpepa combineerde de eerste jaren van zijn muziekcarrière met zware studies en mag zichzelf tandarts noemen.

13. Frankrijk (Madame Monsieur – Mercy)

Mercy wordt bij veel volgers gezien als een outsider voor de overwinning op het Eurovisiesongfestival, maar toch viel het nummer aanvankelijk niet zo in de smaak. Tijdens de Franse preselectie stond het bij de internationale vakjury zelfs maar op de derde plaats. De televoting zorgde er echter voor de Madame Monsieur toch naar Lissabon mocht.

14. Tsjechië (Mikolas Josef – Lie To Me)

Mikolas Josef is nog maar 22 jaar maar heeft er al een hele loopbaan opzitten. Op zijn 17de begon hij als model voor grote merken zoals Diesel, Prada en Replay en liep hij zelfs shows in Milaan. Hij was de oppervlakkigheid van de modewereld echter snel beu en begon op zijn 19de aan zijn muzikale carrière … als straatmuzikant in Oslo, Zürich, Hamburg en Wenen.

15. Denemarken (Rasmussen – Higher Ground)

Bij de Deense delegatie was er de afgelopen weken heel wat te doen over de sneeuw die valt op het einde van Higher Ground. Rasmussen wilde als echte Viking een koude sneeuwstorm, maar kreeg zachte vlokjes (zoals de Ierse inzending wil). Uiteindelijk kwam er een specialist over uit Denemarken om voor de juiste sneeuw te zorgen op het podium.

16. Australië (Jessica Mauboy – We Got Love)

Jessica Mauboy komt helemaal uit Australië, maar toch is het al haar tweede keer op het podium van het Eurovisiesongfestival. In 2014 zong ze namelijk de intervalact Sea Of Flags tijdens de halve finale om de eerste deelname van Australië aan de liedjeswedstrijd te vieren.

17. Finland (Saara Aalto – Monsters)

Saara Aalto staat in Finland bekend als eeuwige tweede. In 2007 werd ze tweede in Talent Suomi, 2011 en 2016 greep ze in de Finse voorronde voor het Eurovisiesongfestival nipt naast de eerste plaats, in 2012 strandde ze op een tweede plaats in The Voice of Finland en in 2016 werd ze zelfs in het Verenigd Koninkrijk tijdens The X Factor tweede (zie video). In Lissabon zou een tweede plaats een stunt zijn, want bij de bookmakers staat ze rond de 15de plaats.

18. Bulgarije (EQUINOX – Bones)

EQUINOX is een supergroep bestaande uit de Bulgaren Zhana Bergendorff, Georgi Simeonov en Vlado Mihailov en de Amerikanen Trey Campbell en Johnny Manuel. Vooral die laatste is in de Verenigde Staten een fenomeen.

Als 16-jarige toerde Manuel met *NSYNC, maar een jaar later was zijn muzikale carrière voorbij. Na een lange depressie besloot hij in september vorig jaar op 32-jarige leeftijd nog één keer zijn kans te wagen in America’s Got Talent … en met succes want hij verbaasde meermaals de jury en bereikte de halve finale.

19. Moldavië (DoReDos – My Lucky Day)

Let in het begin van de act goed op de blote benen en hakken die je onderaan door de deuren ziet. Eén daarvan is niet van de extra vrouw, maar van een van de mannen. Die doet halverwege achter de deur snel andere schoenen aan voor hij op de voorgrond treedt. DoReDos plaatste zelf een filmpje online waarin je ziet hoe ingewikkeld hun choreografie is.

20. Zweden (Benjamin Ingrosso – Dance You Off)

Dat de act van Dance You Off er zo afgewerkt uitziet, is geen toeval. Benjamin Ingrosso komt uit een van de grootste showbizzfamilies van Zweden. Vader Emilio was een danser en moeder Pernilla Wahlgren is een bekende zangeres en actrice met een eigen realityshow.

Zijn neef Sebastian Ingrosso is actief bij Swedish House Mafia en ook zijn broer Olivier werkt aan een dj-carrière. Zus Bianca is een zangeres en zeer populair op sociale media terwijl heel wat andere familieleden als acteur of actrice werken.

21. Hongarije (AWS – Viszlát Nyár)

De metal/hardcore band AWS bestaat eigenlijk uit negen leden. Naast zanger Örs Siklósi en de vier muzikanten hebben ze normaal op het podium ook vier backing vocals mee. Doordat je op het Eurovisiesongfestival maar met zes op het podium mag staan, is dat aantal in Lissabon teruggebracht naar één backing vocal.

Omdat instrumenten op het Songfestival niet live gespeeld worden, leek het logisch om hun muzikanten te vervangen door de vast backings. Dat zag AWS echter niet zitten en dus besloten ze om hun gitaristen, bassist en drummer snel te leren zingen, iets wat die laatste twee nog nooit gedaan hadden. “Dat ze écht kunnen zingen, heeft mij het meest verrast”, zei zanger Siklósi daarover.

22. Israël (Netta – TOY)

Israël stond zo lang bovenaan bij de bookmakers dat bijna alles over Netta is gezegd. Toch vonden wij nog een weetje dat we je niet willen onthouden. In TOY zingt de zangeres over Pikachu, maar eigenlijk is hij helemaal niet haar favoriete Pokémon.

I love Bulbusaur because he’s sassy and he’s a good friend, Jigglypuff as he can sing and that could help me to sleep and finally Snorlax. He’s fat and amazing“, zei Netta in een interview met The Independent.

23. Nederland (Waylon – Outlaw In ‘Em)

België mag dan misschien wel uitgeschakeld zijn, er zijn nog genoeg Belgen aanwezig in Lissabon, ook op het podium. Zo komen zijn dansers van Waylon uit Brussel. “Die konden we in Nederland niet vinden”, zei de zanger daarover voor onze camera op de rode loper. De dansstijl die ze beoefenen heet trouwens krumping.

24. Ierland (Ryan O’Shaughnessy – Together)

Ryan O’Shaughnessy treedt met zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in de voetsporen van zijn oom Gary die in 2011 deelname voor Ierland. Dat draaide toen wel uit op een grote ontgoocheling met een op twee na laatste plaats met amper zes punten. Ryan staat bij de bookmakers op dit moment in de top vijf en mag dus zeker dromen van een heel wat betere prestatie.

25. Cyprus (Eleni Foureira – Fuego)

Portugal maakte vorig jaar een einde aan zijn pijnlijke reeks van 48 deelnames zonder overwinning. Het land dat het vaakst deelnam aan het Eurovisiesongfestival zonder te winnen is nu Cyprus. Het eiland wacht al 34 inzendingen op een overwinning. Kan Fuego, als favoriet bij de bookmakers, de ban breken?

26. Italië (Ermal Meta e Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente)

Ermal Meta en Fabrizio Moro wilden hun nummer niet vertalen en besloten dan maar om de tekst in 15 talen op het scherm te projecteren. Zoek echter niet naar Nederlands, want dat zit er jammer genoeg niet bij. De Italianen kozen voor zinnen in het Engels, Frans, Portugees, Spaans, Duits, Russisch, Servo-Kroatisch, Noors, Deens, IJslands, Turks, Hebreeuws, Arabisch, Grieks en Albanees.

Wil je alle nummers nog eens horen? Koop dan hier de dubbel-cd van het Eurovisiesongfestival 2018!

Meer
Lees meer...