De Brexit is onvermijdelijk en komt er definitief op 29 maart 2019, maar voor het zover is moet er nog een rekening betaald worden, een grote rekening. Hoe groot precies? Daarover is nog veel onduidelijkheid en dat is niet onlogisch.
Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land ooit dat uit de Europese Unie stapt en daarom is heel de procedure van de Brexit nogal onvoorspelbaar. Vooral over het financiële zijn heel veel vraagtekens.
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, sprak over een factuur van 60 miljard euro voor het Verenigd Koninkrijk. De Financial Times berekende echter 90 miljard euro en de denktank Bruegel kwam zelfs aan een factuur van 110 miljard euro. Volgens de Londense professor Iain Begg kan het ook iets goedkoper uitdraaien: hij schat de goedkoopste deal voor het VK op 30 miljard euro.
Meerdere redenen
Er zijn meerdere redenen waarom het zo moeilijk is om te berekenen hoeveel de Brexit nu echt gaat kosten. De Europese Unie plant bijvoorbeeld regelmatig grote infrastructuurprojecten, vooral in Oost-Europa. Die rekening wordt dan gedeeld door alle lidstaten. Maar die projecten starten vaak maar vele jaren later. De Europese Unie wil het VK laten betalen voor alle aangegane akkoorden, maar die willen zelf enkel betalen voor projecten die nu al bezig zijn.
Het budget van de EU wordt ook altijd afgesproken voor een periode van 6 jaar en eindigt nu eind 2020, bijna twee jaar na het einde van de Brexit dus. Daardoor moeten veel rekeningen herberekend en gesplitst worden. Er is ook nog geen duidelijkheid over wie de pensioenen van medewerkers van de Europese Unie die in het VK wonen, zal betalen.
Moeilijke onderhandelingen
Daarnaast kan het bedrag ook gecompenseerd worden op andere manieren. Zo heeft de Europese Unie veel gebouwen in het Verenigd Koninkrijk. Het VK wil die gebouwen graag houden. En ook de uitgaven van de EU in het VK moeten herbekeken worden.
De officiële onderhandelingen beloven ingewikkeld en hard te worden, nog voor ze echt begonnen zijn. “Niemand weet hoe die gesprekken zullen aflopen”, zegt professor Iain Begg aan Business Insider.