5 makkelijke manieren om minder plastic te gebruiken

Geschreven met branded content van Ava.be.

Het is snel gebeurd. Je krijgt een plastic tasje bij de slager, koopt een plastic flesje water bij de supermarkt of koopt een broodje dat in plastic verpakt is bij de lokale broodjeszaak. En wat doe je nadien met dat plastic afval? Gewoon in de vuilnisbak gooien! In veel gevallen had je dat kunnen vermijden. In dit artikel vind je vijf gemakkelijke manieren om minder plastic te gebruiken in je dagelijks leven. 

Naar het werk of school 

Plastic gebruiken, doe je vaak heel onbewust. Door de klik te maken en je er net wel zo bewust mogelijk van te zijn, kan je al een heleboel dingen anders aanpakken. Als je naar je werk of naar school gaat, kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk je drinkfles meedoen in plaats van daar telkens plastic flesjes water te kopen. Dat is een erg kleine moeite, maar het maakt toch een groot verschil. Zeker als iedereen zo denkt. 

Lunchen 

Net hetzelfde geldt voor je lunchpakket. Je hoeft niet elke dag iets nieuws bij de broodjeszaak in de buurt te kopen, maar kan net zo goed de restjes van de vorige dag meenemen. Of je eigen boterhammen smeren en die in je brooddoos meenemen naar het werk, school of op uitstap. Het kost je niet veel moeite en zo gebruik je veel minder plastic. En het is ook goed voor je portemonnee! Iets van thuis meenemen, is vaak veel goedkoper dan elke middag een broodje, soepje of slaatje te kopen.  

Winkel

Als je gaat shoppen of naar de supermarkt gaat om je wekelijkse boodschappen te doen, kan je ook gemakkelijk besparen op je plastic. Doe bijvoorbeeld altijd zelf een of meerdere herbruikbare tassen mee. Er bestaan echt heel veel mooie tote bags, dus een opoffering is het zeker niet. Integendeel! En ook voor je groenten en fruit kan je zelf herbruikbare netjes voorzien. 

Duurzame alternatieven 

Er bestaan ook heel wat duurzame alternatieven voor plastic. Denk bijvoorbeeld aan een houten tandenborstel in plaats van een plastic exemplaar. Ook voor rietjes en zelfs voor verpakkingen bestaan er steeds meer leuke alternatieven. Plasticvrije producten vinden bovendien vaker en gemakkelijker hun weg op de markt, zeker wat beautyproducten betreft. Koop bijvoorbeeld eens een shampoo bar in plaats van shampoo uit een flesje. Of maak je beautyproducten zoals zeep zoveel mogelijk zelf! Een leuke én creatieve manier om het met minder plastic te doen! 

Meer
Lees meer...