500 euro bijklussen per maand: wat mag en wat niet? Regering geeft duidelijkheid

Het gaat om toch serieuze bedragen, tot 6.000 euro per jaar, dat je onbelast voortaan kan bijklussen. Maar voor wie geldt dat nu precies? Wel, de regering heeft twee lijsten klaar van wat allemaal kan. Via een app kan je de klussen doorgeven en helemaal in orde zijn met de administratie.

Iemand die met de honden van de buren gaat wandelen, voor een kleine vergoeding. Of een voetballer die een winstpremie krijgt in het provinciaal voetbal. Of iemand die bejaarden opvangt, een paar keer per week. Of kleine herstellingen uitvoert aan het huis van z’n buurman.

Het zijn allemaal kleine klusjes, die tot nu in de grijze zone gebeurde. Iedereen die geld verdiende bij sportclubs, in sociale organisaties, of gewoon aan particulieren zat vaak in die situatie, en deed die jobs vaak in het zwart. Die mensen kunnen voortaan bijklussen zonder dat dat belast is. Ze moeten wel de job registeren bij een app van de overheid. Het type dienst en de verloning moeten daarin vastliggen, zodat de job niet “in het zwart” kan doorgaan, maar goedgekeurd is.

Het was Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten die voorstelde om dat voortaan zo te regelen. Bij het zomerakkoord kregen de liberalen hun trofee, de uitvoering ervan is nu ook geregeld door vice-premier Alexander De Croo (Open Vld).

Paar voorwaarden om 6000 euro per jaar netto te kunnen verdienen

Er zijn wel wat extra voorwaarden: werknemers moeten minimum vier vijfde werken, maar ook zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden in de non-profitsector kunnen tot 6.000 euro per jaar bijklussen, 500 euro netto per maand dus. En niet alles mag: de klussen worden afgebakend op twee lijsten. Het gaat om elf diensten van ‘burgers aan burgers’, de zogenaamde peer-to-peer economy.

Daarbij dus kinderopvang bij je thuis, buitenschoolse kinderopvang en vakantieopvang, zorg voor zorgbehoevende ouderen, bijlessen of creatieve lessen bij mensen thuis, sportlessen, kleine onderhoudswerkzaamheden, hulp voor je administratie, hulp bij kleine IT-problemen, onderhoud van grafzerken en andere herdenkingsplaatsen, kleine huishoudelijke taken, gezelschap bieden of op de huisdieren passen.

Daarnaast is er een lijst voor taken die je doet bij clubs of verenigingen. Die tellen ook mee om een vergoeding voor te krijgen. Het gaat om sporttrainers, kinderanimatoren, jeugdhuismedewerkers, natuurgidsen, museumgidsen, helpers bij schooluitstapjes…”

Bedoeling is dat geen van al die jobs concurrentie zijn met bestaande professionele services of bedrijven. Vraag is of dat echt kan uitgesloten worden: er zal altijd wat overlap zijn. Maar het bedrag ligt ook te laag om echt concurrentieel te zijn met een onderneming die dergelijke activiteiten uitvoert.

epa
Meer
Lees meer...