Kunstverkoop Sotheby’s op weg naar nieuw recordjaar

Het veilinghuis Sotheby’s zal dit jaar voor een nieuw record aan kunst en andere verzamelobjecten verkopen. Het fenomeen moet volgens het veilinghuis in belangrijke mate worden toegeschreven aan een toestroom van jongere en technisch onderlegde verzamelaars die tijdens de pandemie een grote interesse in luxeartikelen zoals handtassen, sieraden, wijn en non-fungible tokens (NFT’s) hebben laten blijken.

Tot midden december had Sotheby’s al voor een bedrag van 7,3 miljard dollar aan kunst en andere verzamelobjecten verkocht. Daarmee kon het veilinghuis al een sterke groei tegenover vorig jaar melden.

Sotheby’s voegt eraan toe dat het uiteindelijke bedrag nog hoger zal eindigen, want tijdens de laatste veertien dagen van het jaar stonden bij het veilinghuis, dat wereldwijd tachtig kantoren telt, in totaal nog een twintigtal verkopen op het programma.

Botticelli

Sotheby’s blijkt dit jaar al 57 kunstwerken te hebben verkocht waarvoor per stuk meer dan 15 miljoen dollar werd betaald. De topverkoop dit jaar was daarbij het werk Young Man Holding a Roundel van Botticelli, dat voor een bedrag van 92,2 miljoen dollar een nieuwe eigenaar vond.

Het veilinghuis wijst er daarbij op dat de verkoop nu al 71 procent hoger ligt dan vorig jaar, toen de vraag in de vroege stadia van de pandemie een sterke terugval liet optekenen.

Ook bij de verkoop van unieke sneakers werden nieuwe records gevestigd. Het paar sportschoenen van het merk Nike Air Yeezys dat Kanye West dertien jaar geleden tijdens de Grammy’s droeg, werd in april voor een bedrag van 1,8 miljoen dollar verkocht.

Voor een Double Eagle, een Amerikaanse gouden munt met een nominale waarde 20 dollar, uit 1933 werd een bedrag van 19 miljoen dollar betaald. Dat was meteen ook het hoogste bedrag dat op een veiling voor een munt is geboden.

De grootste omzet werd gerealiseerd door de verkoop van moderne en hedendaagse kunst, waar een recordbedrag van 4,3 miljard dollar kon worden opgetekend. Ook de divisies die luxe horloges, wijnen en sterke dranken, design en boeken en manuscripten verkopen, verzekeren zich dit jaar van een recordomzet. 

Macklowe-collectie

Tevens vestigde Sotheby’s een nieuw record met de duurste veiling van een verzameling van één eigenaar. De collectie van vastgoedmagnaat Harry Macklowe werd door het veilinghuis immers voor een bedrag van 676 miljoen dollar verkocht.

De collectie – met werken van onder meer Alberto Giacometti, Mark Rothko en Cy Twombly – was door Macklowe gedurende meer dan een halve eeuw opgebouwd.

Toen de magnaat echter van zijn echtgenote Linda Burg wou scheiden, bleek het koppel er niet in te slagen om over de waarde van de kunstcollectie een vergelijk te vinden. Daarop besliste de rechter dat de collectie moest worden verkocht.

Sotheby’s heeft dit jaar ook zijn eerste verkoop van NFT’s kunnen melden. Daarbij werden op drie dagen tijd 16,8 miljoen dollar inkomsten gerealiseerd. Bij die veiling werd ook de broncode voor het world wide web, waarvoor uiteindelijk een bedrag van 5,3 miljoen dollar werd geboden, verkocht.

Het veilinghuis, in handen van de Franse miljardair Patrick Drahi, beklemtoonde dat de verkoop van NFT’s tot een aanzienlijke uitbreiding van zijn publiek heeft geleid.

Sotheby’s stelde daarbij vast dat 78 procent van de NFT-bieders zich voor de eerste keer bij het veilinghuis meldde, terwijl meer dan de helft jonger was dan veertig jaar. In totaal was vorig jaar 47 procent van de bieders een nieuwe klant. Het aantal bieders onder de veertig jaar steeg met 187 procent.

Meer
Lees meer...