6 lessen van Marie Kondo die je kan toepassen op je job 

Marie Kondo heeft dankzij haar show ‘Tidying up with Marie Kondo’ de wereld in de greep van opruimwoede gekregen. Een minimalistisch huis is het doel, maar een geordende geest krijg je er gratis bij. Alleen spenderen veel mensen ook nog eens acht uur op kantoor en op je werk: ook daar kan je de KonMari-methode op toepassen. Zowel in je hoofd als op je bureau: hier zijn zes tips van de meester.

De Netflix-show Tidying Up With Marie Kondo is een groter succes dan zelfs Netflix verwachtte. In Australië hebben kringwinkels een stop op donaties gezet omdat ze de stroom van KonMari-methode-geloosde goederen niet meer aankunnen. En ook jij hebt wellicht een broek of t-shirt weggegooid omdat het nu eenmaal geen ‘joy‘ meer ‘sparkt‘. Je huis organiseren aan de hand van Opgeruimd!, het boek van Marie Kondo, is hip.

Maar eens je je huis KonMari-gewijs leeggehaald hebt (met een container, geef maar toe), valt jou ook op dat heel je leven vol rommel staat. Want je getrainde oog is nu eenmaal klaar om overal rommel te spotten en weg te gooien. En waar spendeer je soms nog meer tijd dan in huis? Op kantoor natuurlijk. Collega’s zijn ingewikkeld, bureaus zijn rommelig, je inbox is een puinhoop (geef het maar toe) en dan hebben we het nog niet over je to-do lijst.

17 dingen die je sowieso herkent als je een sloddervos bent.

Zelfs als je job eigenlijk ook thuishoort op de stapel dingen die geen joy sparken, zijn er toch manieren om je fysieke en emotionele rommel ook daar weg te halen met de KonMari-methode. Tot Netflix daarrond een programma maakt, hebben wij zes tips voor je.

1. Visualiseren is alles

Netflix

Als je niet weet waar je naartoe wil, is het heel moeilijk om je bureau te organiseren. Stel je daarom ook voor wat je precies wil doen in je werkruimte. Gebruik je enkel je laptop en verder niets? Wil je ruimte om bepaald activiteiten uit te voeren? Krijg je stress van naar je to-dolijst te kijken? Dat zijn allemaal factoren die meespelen in het organiseren van je ruimte. Stel je ook voor hoe je je wil voelen als je in de ruimte wandelt.

2. Organiseer alles per categorie

Eén van de belangrijkste elementen van de KonMari-methode is dat je je spullen organiseert per categorie. Vergelijkbare zaken worden dus samengezet. In je kantoor kan je drie grote categorieën opstellen, in plaats van de vijf die Marie Kondo gebruikt in huis. Gooi eerst alle papieren die geen expliciet doel hebben, weg.

Vervolgens sorteer je op de volgende wijze. Categorie één zijn de papieren die actie van jou vragen. Rekeningen die moeten betaald worden, bijvoorbeeld. In categorie twee zitten papieren die je even moet bijhouden, zoals garantiebewijzen. De laatste categorie zijn de papieren die altijd moet bijhouden, notariële akten, bijvoorbeeld. Organiseer die stapels ook in drie categorieën: projecten, administratie en referentiemateriaal. Die krijgen elk een plek in je kantoor.

Vergeet je e-mails niet na te kijken.

3. Let op je gevoelens over bepaalde taken

Net zoals Marie Kondo je vraagt om over je over je spullen (rommel) af te vragen of ze je gelukkig maken, doe je dat ook over de taken in je werk. Dat wil niet zeggen dat je je job niet uitvoert, we moeten allemaal wel eens dingen doen die we niet fijn vinden. Maar volgens de KonMari-methode kan zo over je werk nadenken, leiden tot goede toekomstperspectieven.

Wie bij elke nieuwe opdracht een korte reflectie maakt over waarom hij of zij die opdracht wel en niet wil uitvoeren, komt sneller tot conclusies. Je leert uit die conclusies en zo ga je, volgens Kondo, sneller op zoek naar een carrièrepad waar je je goed bij voelt.

4. Focus op jezelf

Luide collega’s, een locatie die minder dan ideaal is voor je kantoor, een teambuilding waar je geen zin in hebt, volgens de Marie Kondo-methode trek je er je best niets van aan. Net zoals in de show waarbij Rachel in de eerste aflevering de kleren van haar man wil sorteren, waarna Kondo er haar zachtjes op wijst dat ze op haar eigen spullen moet letten.

Hoe minder je focust op je collega’s en de natuurlijke chaos die zij met zich meebrengen, hoe meer ruimte je ook zal hebben in je hoofd. Zo focus je ook meer op de controle houden in je eigen carrière. Je kan niet van baas veranderen, maar je kan wel de job krijgen die je wil.

24 ambetante gewoontes van jouw allerliefste collega’s!

5. Onthou de lessen die je leert

Het is onvermijdelijk dat je job vol zit met met meetings, collega’s, opdrachten en nevenactiviteiten die je niet bepaald vervullen van vreugde. Maar de KonMari-methode is niet alleen gefocust op weggooien, het gaat er Kondo ook om dat je appreciërt wat je hebt. Vandaar de gewoonte om af te danken spullen uitgebreid te bedanken voor bewezen diensten.

Als je dit toepast in je werkomgeving, dankbaar zijn om wat je hebt op je werk in plaats van boos zijn om wat je niet hebt, leer je veel bij. Zelfs als het geen fijne opdrachten of interacties zijn, in alle omstandigheden zijn ervaringen te vinden waar je uit kan leren. Dat neem je mee in je leven. Het leert je misschien iets oncomfortabel over jezelf, misschien ben je assertief of val je mensen te vaak in de rede. Misschien weet je dankzij alle gesprekken met een baas hoe je géén leiding moet geven. Wees dankbaar voor die les, en neem ze mee.


6. Gebruik je spullen

De kans dat je, als je de KonMari-methode toepast op je kantoorspullen, meer weggooit dan bijhoudt. Maar het gaat ‘m niet alleen om weggooien: de spullen die je wel overhoudt, zouden je energie moeten geven, toch volgens Marie Kondo.

Maak dus van je bureau een plek waar je fijne dingen hebt staan: een leuk souvenir van op vakantie, een foto van jou en je vrienden of desnoods je diploma in een kadertje als teken van wat je kan. Volgens Kondo kunnen deze items je kracht geven en je eraan herinneren dat jij de kracht hebt om van je job te maken wat je wil.

Meer
Lees meer...