One lie can ruin a thousand truths! Als de hele Ashley Madison-affaire ons iets geleerd heeft dan is het wel dat er ongelofelijk veel mensen op deze wereld liegen en bedriegen. Belogen worden is iets waar we allemaal een hekel aan hebben. Maar over liegen bestaan heel wat misvattingen. Leugen-expert Paul Ekman (bekend van Lie to Me en Inside Out) lijst daarom acht mythes over liegen op en ontkracht ze stuk voor stuk.
Mythe 1: iedereen liegt
Everybody lies, of dat probeerde Dr. House ons toch wijs te maken. In het echte leven liegt bijlange niet iedereen, toch niet over serieuze zaken. Leugens met een “hoge inzet” zijn leugens die, als ze ontdekt worden, grote impact kunnen hebben op iemands relatie, job of leven in het algemeen. Dit zijn natuurlijk wel de sappigste leugens die ons het meeste interesseren. Ze komen echter een stuk minder voor dan vele mensen denken.
Mythe 2: sommigen liegen nooit
Not likely! Iedereen vertelt wel eens een leugen, soms zelfs om de andere persoon een plezier te doen. Of vond je die trui met kerst écht een leuk cadeau?
Mythe 3: vrouwen zijn beter dan mannen in het doorzien van leugens
Sorry meisjes, maar net zoals mannen zijn ook jullie vrij slecht in het doorzien van leugens. De meeste mensen bakken hier namelijk niets van. Vaak verhullen leugens ook een pijnlijke waarheid. De persoon die belogen wordt wil in vele gevallen de leugenaar geloven omdat het accepteren van de waarheid nog erger is. Een partner die bedrogen wordt, wil zijn of haar partner geloven wanneer die zegt dat het allemaal niet waar is.
Mythe 4: psychopaten zijn de perfecte leugenaars
Psychopaten kunnen niet beter liegen dan anderen maar ze zijn meesters in het charmeren en om de vinger winden van andere mensen. Zo krijgen ze veel van anderen gedaan zonder te moeten liegen.
Mythe 5: als iemand naar linksboven kijkt, is hij waarschijnlijk aan het liegen
Onderzoek wijst uit dat de richting die je uitkijkt terwijl je een vraag beantwoordt, niets te maken heeft met of je nu aan het liegen bent of niet.
Mythe 6: liegen schuilt in superkleine gelaatsuitdrukkingen
Niet noodzakelijk. Gelaatsuitdrukkingen kunnen wel wijzen op een verdoken emotie en dat is ook een soort leugen. Maar opgelet, een onschuldig iemand kan zijn boosheid omdat hij onterecht beschuldigd wordt verbergen en zo verwarrende signalen uitzenden. De truc ligt hier dus in het achterhalen wat voor emotie er achter een gelaatsuitdrukking schuilgaat en dan kunnen interpreteren wat die emotie betekent.
Mythe 7: de ‘leugendetector’ is een betrouwbare test
De ‘leugendetector’ die je vaak ziet in series als CSI: Miami of Homeland is eigenlijk allesbehalve een betrouwbare test. Bij een crimineel onderzoek komt het wel van pas als bijvoorbeeld slechts één van de verdachten faalt op de test. Maar zelfs dan houdt de politie rekening met het feit dat die persoon ook gewoon heel erg zenuwachtig kon geweest zijn.
Mythe 8: het is moeilijk leugens te spotten op basis van iemands gedrag
Er zijn bepaalde gedragingen die iemand kunnen verraden, die worden hot spots genoemd. Al zijn het vooral aanwijzingen dat je niet het volledige verhaal te horen krijgt. Kleine gelaatsuitdrukkingen, één schouder ophalen, vreemde gebaren maken of “ja” zeggen maar ondertussen met het hoofd schudden.