CD&V-kopstuk Koen Geens heeft vroeger dan verwacht ontslag genomen als “koninklijk opdrachthouder”. Geens bood zelf zijn ontslag aan bij de koning omdat de PS duidelijk laten weten had “dat zij op dit ogenblik – en ik denk dat dat definitief is – met een andere partij niet aan tafel wilden gaan”. Dat meldt onder andere de VRT. Met “andere partij” doelt Geens op de N-VA. Het paleis laat weten dat koning Filip maandag opnieuw consultaties zal houden.
Op 31 januari werd Koen Geens (CD&V), die ook in de lopende federale regering minister van Justitie is, onverwacht aangesteld als koninklijk opdrachthouder. Hij verving het informateursduo Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). De koning verloste hen eerder van hun opdracht.
Geens moest het pad effenen voor constructieve regeringsonderhandelingen. Onder druk van de CD&V-top bekeek hij vooral de mogelijkheid voor een federale coalitie met de PS én de N-VA. Bij de verkiezingen in mei vorig jaar waren zij de groote partijen in respectievelijk Franstalig België en Vlaanderen.
“Non” van Magnette
PS-voorzitter Paul Magnette zei eerder vandaag in de pers dat de onderhandelingen over een nieuwe federale regering tussen zijn partij en de N-VA tot niets leiden. Het leek er toen al op dat de opdracht van Geens op zijn einde zou lopen.
Bij N-VA werd er misnoegd gereageerd. “We nemen akte van het dictaat van de PS”, klonk het bij de Vlaams-nationalisten. Het is niet de eerste keer sinds de verkiezingsuitslag dat Magnette een paars-gele regering met PS en N-VA uitsluit.
“Gesprekken als deze zijn alleen maar mogelijk als de grootste discretie en het grootste vertrouwen bewaard kunnen blijven”, zei Geens nog.