Daar zijn de Russen weer: wil Moskou Bernie Sanders in het Witte Huis?

De progressieve presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Nevada gewonnen. Sanders wist eerder hetzelfde al klaar te spelen bij de eerste twee voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire. Toch doen er verontrustende berichten de ronde over de kandidatuur van de 78-jarige sociaal-democraat. Zo zijn er sterke vermoedens van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Rusland de campagne van Sanders probeert te steunen. Dat liet hij zelf weten aan de Amerikaanse krant The Washington Post. Uiteraard zegt Sanders zelf met klem tegen alle buitenlandse inmenging te zijn.

Hoe Rusland de campagne van Bernie Sanders precies wil steunen, is voorlopig nog onduidelijk. Bovendien hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten ook sterke aanwijzingen dat Moskou president Trump willen steunen om een tweede ambtstermijn op de kop te tikken.

Sanders bevestigt zelf aan de Amerikaanse omroep CNN dat hij en zijn campagnemedewerkers ondervraagd zijn over toenaderingspogingen van het Kremlin. De 78-jarige presidentskandidaat is zeer scherp voor Rusland: “Het is niet duidelijk wat voor een rol zij zullen spelen. Men heeft ons verteld dat Rusland – en misschien ook andere landen – zich met de campagne zouden bemoeien. Hier is een boodschap voor Rusland: blijf van de Amerikaanse verkiezingen af.”

“Wat zij doen, is lelijk. Ik heb een aantal van hun tweets gezien. Ze proberen ons uit elkaar te drijven. Dat hebben ze in 2016 gedaan en dat is het lelijkste wat ze doen. Ze proberen chaos en haat in de hand te werken in de VS.”

Bloomberg en Biden op achterste poten

https://twitter.com/mike2020/status/1230987369920237568?s=11

De eerste berichten over de Russische steun aan Sanders kwamen er net voor de voorverkiezingen van de Democratische partij in de staat Nevada. Vooral de kandidaten Michael Bloomberg en Joe Biden smeerden het nieuws breed uit. “Ofwel zorgen ze (Rusland, red.) ervoor dat de zwakste kandidaat verkozen wordt om de verkiezing van hun marionet Trump te garanderen, ofwel zorgen ze ervoor dat een socialist tot president verkozen wordt”, was er in een tweet van de campagne van Bloomberg te lezen.

Trump in z’n nopjes

Trump zou op de hoogte gebracht zijn van de poging van Rusland om Sanders te steunen. Vlak voor de verkiezingen in Nevada zei Trump in Las Vegas dat Rusland waarschijnlijk liever Sanders dan hem verkozen zou zien, omdat Sanders jaren geleden op huwelijksreis ging door de Sovjet-Unie.

Het is algemeen geweten dat Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 sterk probeerde te sturen. De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden zeer sterke aanwijzingen dat het Kremlin de kandidatuur van Trump steunde ten nadele van zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton. Het resultaat was een onderzoek onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller.

Aanhoudende dreiging

epa
epa

De Russische overheid zou onder andere trolls aan het werk gezet hebben om pro-Trump-propaganda te verspreiden en om Clinton onderuit te halen met pro-Sanders-propaganda (in 2016 was Sanders ook presidentskandidaat).

Sinds de verkiezingen van 2016 waarschuwt Washington Moskou om geen pogingen te doen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen of midterms – de tussentijdse verkiezingen voor de Senaat en het Huis – te beïnvloeden. Daarbij verwees de VS naar concrete bedreigingen waaruit bleek dat de Russen het toch maar weer probeerden.

Vorige week donderdag berichtte CNN nog dat alles erop wijst dat Moskou Trump wil helpen om de verkiezingen te winnen. Trump heeft de idee dat het Kremlin in 2016 een rol speelde bij zijn verkiezingsoverwinning altijd als onzin bestempeld.

“Hier gaan we weer”, zei Trump in een reactie op dit nieuws. “Ze (de Democraten, red.) proberen geruchten te verspreiden, maar dit is desinformatie. Dat is het enige waar ze goed in zijn, niets anders. Ze krijgen niets gedaan.”

FBI-directeur Christopher Wray
epa

Nochtans zijn er wel degelijk redenen om ongerust te zijn. Zo zei FBI-directeur Christopher Wray in januari nog in de Senaat dat Rusland zich nog steeds bezighoudt met “kwaadwillige online campagnes in het buitenland” met als doel om verdeeldheid en onenigheid te zaaien. Het doel is volgens Wray om “controverse teweeg te brengen en het wantrouwen in onze democratische instellingen en ons verkiezingsproces te doen groeien”.

Super Tuesday

In november bindt de winnaar van de Democratische voorverkiezingen de strijd aan tegen president Trump. Iedereen houdt zijn hart nu vast voor 3 maart, bij het grote publiek bekend als Super Tuesday. Dan gaan er in veertien staten voorverkiezingen door, een kantelpunt in de verkiezingsprocedure dus. Ook in de belangrijke, grote staten Texas en Californië trekken kiezers die dag naar de stembus.

Meer
Lees meer...