De vijf duurste natuurrampen

De wereld ondergaat steeds meer natuurrampen. Sinds 1980 hebben die al voor meer dan 3,8 biljoen dollar schade toegebracht, en dat bedrag stijgt steeds sneller. We zien op jaarvlak dan ook 183 procent meer stormen dan 35 jaar geleden. Dit zijn de vijf duurste stormen sinds 1980.

1. Aardbeving en tsunami Japan (2011)

Op 11 maart 2011 werd Japen getroffen door een erg krachtige aardbeving van 9,0 op de schaal van Richter. Het was niet zozeer de aardbeving – de beving vond plaats in zee – die voor schade en doden zorgde, wel de tsunami die door de beving gecreëerd werd. De metershoge golven zorgden voor het merendeel van de 8.649 officiële doden, maar daarnaast zijn er nog steeds meer dan 13.000 anderen vermist. Naast de hoge menselijke tol moest ook de Japanse economie het ontgelden. Niet alleen moesten vele bedrijven het werk tijdelijk staken, ook de nucleaire reactor van Fukushima ontplofte. Dat zorgde er enerzijds voor dat een groot gebied onbewoonbaar werd door radioactieve straling, maar anderzijds ook voor het stilleggen van alle kerncentrales in het land.

2. Orkaan Katrina in Verenigde Staten (2005)

Orkaan Katrina is tot op heden de duurste storm ooit, en zonder twijfel de grootste natuurramp die de Verenigde Staten heeft getroffen. De grootste schade werd toegebracht in de staten Alabama, Florida, Louisiana en Mississippi, maar de orkaan zal altijd herinnerd worden voor wat die aanrichtte in de stad New Orleans. Grote delen ervan stonden maandenlang onder water, en zijn tot nu toe nog altijd niet volledig hersteld van Katrina. In totaal bracht die orkaan voor 125 miljard dollar schade toe. Datzelfde jaar zorgden orkanen Rita en Wilma in de VS voor nog eens 60 miljard aan extra schade.

getty images

3. Aardbeving in Kobe, Japan (1995)

Een aardbeving van 6,8 op de schaal van Richter eiste op 17 januari 1995 een zware tol in de Japanse prefectuur Hyogo. Met 6.500 doden was het een van de zwaarste natuurrampen van het jaar, maar ook structureel was er enorme schade. De Japanse economie wist binnen het jaar te herstellen van de ramp, die in totaal wel 100 miljard dollar schade had aangericht.

4. Aardbeving in Northridge, Verenigde Staten (1994)

De derde aardbeving in het rijtje, en de tweede natuurramp in de Verenigde Staten. Deze beving met een kracht van 6.7 op de schaal van Richter sloeg toe in de San Fernandovallei, ten noorden van Los Angeles. De menselijke tol – 60 doden en 5.500 gewonden – was al bij al beperkt, maar de schade aan wegen en gebouwen was enorm. In totaal moest voor 42 miljard dollar aan herstellingen worden uitgevoerd.

5. Aardbeving in Sichuan, China (2008)

Met 29 miljard dollar schade is de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan misschien niet de duurste in het lijstje, maar wel degene met de hoogste menselijke tol. De beving met een kracht van 8.0 eiste het leven van 70.000 mensen, en waarschijnlijk kunnen de 18.000 vermisten daar nog worden bijgerekend.

Meer
Lees meer...