6 verdwenen clubs uit het Belgisch voetbal

Sporting Lokeren is gisteren door de rechtbank van Dendermonde failliet verklaard. De ploeg was actief in de Eerste Klasse B en had een schuldenlast van zo’n acht miljoen euro.

Maar Sporting Lokeren was lang niet de enige voetbalploeg die dit lot onderging. Weet je even niet goed meer welke andere Belgische clubs ook al de boeken moesten neerleggen? Wij zochten het voor je uit!

1. Lierse S.K.

Op 9 mei 2018 vroeg voetbalclub Lierse het faillissement aan. Na een lange zoektocht naar een nieuwe overnemer, vond de club uit Antwerpen geen nieuwe investeerders. Hiermee kwam een einde aan het stamnummer 30. Salarissen werden nog uitbetaald, maar de jeugdwerking ging ook in vereffening.

Bron: VRT

De club kwam in 2006 al in opspraak na het omkoopschandaal met de Chinees Zheyun Ye. Een jaar later werd de club dan overgenomen door Maged Samy. Zijn Wadi-Degla-holding zorgde voor inbreng van nieuw kapitaal. Ondanks de ambities sloegen de resultaten tegen. Tien jaar later was de definitieve ondergang voor ‘De Pallieters’ toch een feit. Vandaag bestaat de club onder de naam Lierse-Kempenzonen en is actief in Eerste Amateur.

2. Heusden-Zolder

Deze club uit Limburg werd opgericht in 1936 en speelde één seizoen in de Eerste Klasse. Op het einde van zijn bestaan speelde de club onder de naam K. Beringen-Heusden-Zolder. Het stadion was namelijk gevestigd in Beringen. In 2006 is de club toch failliet gegaan en trok ze zich per direct uit de competitie. Alle uitslagen van de club in de competitie werden geschrapt. De club kent zijn voortbestaan in de naam KVV Heusden-Zolder en speelt zijn wedstrijden in Derde Provinciale Limburg.

3. Germinal Beerschot

ISOPIX

Beerschot VAC ontstond in 1899 maar werd in 1999 failliet verklaard. Hierdoor verloor de club z’n stamnummer (13).

Een fusie van Germinal Ekeren naar Germinal Beerschot zorgde ervoor dat fans van Beerschot VAC naar deze nieuwe club kwamen. De nieuwe fusie kon zo ook gebruik maken van het oude stadion van Beerschot VAC. Een paar jaar later ging de ploeg failliet en was het stamnummer (3530) ook weg.

KFCO Wilrijk dat later KFCO Beerschot-Wilrijk werd kreeg net hetzelfde voor. Het verloor ook zijn stamnummer (155). De club KFCO Wilrijk verdween ook. In 2018 besloot Beerschot-Wilrijk voor 40.000 Euro het oude stamnummer 13 van Beerschot VAC te kopen. Voortaan speelt de ploeg onder de naam Beerschot VA.

4. RAEC Mons (Bergen)

Op 16 februari 2015 vroeg ook RAEC Mons het faillissement aan. De club uit Henegouwen kende, na z’n degradatie naar Tweede Klasse in het seizoen 2013-2014, een financiële kater. Er was 1,5 miljoen euro nodig om de ploeg te redden. Toenmalig voorzitter Domenico Leone wilde dat bedrag niet meer uit eigen zak bijpassen en trok de stekker uit de club. Omwille van financiële problemen kreeg de ploeg ook al een transferverbod in het seizoen 2014-2015. De club leeft nog verder onder de naam Royal Albert Quévy-Mons en is actief in Derde Amateur.

5. KSK Beveren

ISOPIX

Deze Waaslandse club werd opgericht in 1935. Op 22 april 2013 raakte bekend dat de ploeg geen licentie voor Tweede Klasse zou aanvragen. Vrijwillig degradeerde KSK Beveren naar de Derde Klasse. Onder druk van de burgemeester van Beveren werd beslist om in 2010 de eerste ploeg en de jeugdploegen de fuseren met RS Waasland. De ploeg was dit jaar nog actief in Eerste Klasse maar dreigde te degraderen.

Opmerkelijk: de mannenploeg van KSK Beveren werd in 2010 opgeheven, maar de vrouwenploeg niet. De vrouwenploeg bleef voortbestaan en werd zelfs al tweemaal kampioen.

Die-hardfans van SK Beveren hebben de naamsverandering nooit aanvaard en zijn zelf een nieuwe ploeg gestart: Yellow Blue SK Beveren. Sinds twee jaar probeert de ploeg via de rechtbank het stamnummer 2300 te bemachtigen door middel van een fusie met de vrouwenploeg van SK Beveren

6. RAAL La Louvière

RAAL La Louvière is opgericht in 1919 en kende een bewogen geschiedenis tussen 2009 en 2013. Vanaf 2009 speelde het onder de naam RACS Couillet, in Couillet, een deelgemeente van Charleroi. Daarna verhuisde het even naar La Louvière, maar keerde in 2011 weer terug naar Charleroi. Hierna veranderde de club zijn naam terug naar RAAL La Louvière (dezelfde naam als de club die in 2009 failliet ging). Het speelt bovendien ook in het oude stadion van La Louvière.

Licenties

Begin deze maand kregen alle profclubs te horen of ze een licentie voor volgend seizoen ontvingen. 17 teams van zowel Eerste Klasse A als B ontvingen zo’n licentie. 7 ploegen, waaronder Sporting Lokeren maar ook Standard, KV Oostende en Moeskroen, ontvingen die niet. Standard liet wel al weten in beroep te gaan bij het Belgisch Arbitragehof (BAS). Verder krijgen Virton, Lommel en Roeselaere uit de Eerste Klasse B ook geen licentie. Die laatste twee clubs flirten al langer met het faillissement.

Meer
Lees meer...