Verlinden wil rechtbanken opleiden in sociale media na ophef over verkrachtingszaak in Leuven

De veelbesproken verkrachtingszaak in Leuven zet Justitieminister Annelies Verlinden (cd&v) aan tot actie. Ze wil dat rechtbanken en hoven voortaan beter en transparanter communiceren, ook via sociale media. Daarvoor zullen ze extra vormingen krijgen, geïnspireerd op buitenlandse voorbeelden.

Vorige week ontstond er heel wat verontwaardiging over een vonnis van de rechtbank in Leuven. Een 24-jarige student gynaecologie werd schuldig bevonden aan verkrachting, maar kreeg daarvoor geen effectieve straf. Online leidde dat tot felle reacties, vooral omdat veel mensen het gevoel hadden dat het vonnis te licht was.

Pas nadat het volledige vonnis online circuleerde, begonnen sommige opiniemakers en burgers hun mening bij te stellen. In de tekst werd namelijk duidelijk hoe de rechter tot die beslissing was gekomen. Opvallend: in België is het erg uitzonderlijk dat zulke vonnissen publiek beschikbaar zijn.

Pleidooi voor meer transparantie

De zaak zette ook binnen justitie iets in gang. In een open brief vroegen verschillende magistraten om vaker – zoals in Nederland – vonnissen anoniem online te publiceren. Zo zou het publiek beter kunnen begrijpen waarom rechters bepaalde beslissingen nemen.

Minister Verlinden liet al weten daar voor open te staan. Ze gaat nu nog een stap verder: ze wil dat rechtbanken en hoven hun communicatie verbeteren en ook actiever worden op sociale media.

Vorming over sociale media in de maak

Tijdens de Kamercommissie Justitie zei Verlinden dinsdag dat er “concrete plannen” zijn voor opleidingen rond sociale media voor rechtbanken. Die opleidingen zullen gebaseerd zijn op goede praktijken uit het buitenland.

“Het Openbaar Ministerie doet dat al uitgebreid. Maar ook onze hoven en rechtbanken erkennen de nood om naast de traditionele communicatiekanalen ook op sociale media actief te zijn”, zegt Verlinden, geciteerd door Het Nieuwsblad.

Meer
Lees meer...