De KU Leuven staat dit jaar opnieuw als enige Belgische universiteit in de top 100 van de internationale ranking van de beste universiteiten van Quacquarelli Symonds (QS). De Leuvense universiteit staat op plaats 84, vier plaatsen lager dan in 2019. Ook de Universiteit Gent, de Université Catholique de Louvain en de Vrije Universiteit Brussel doen het goed in de ranglijst.
Deze ranglijst wordt elk jaar opgesteld op basis van verschillende criteria, waarvan de academische reputatie van de universiteit als belangrijkste beschouwd wordt. Wereldwijd mogen meer dan 100.000 academici hun mening geven. Ook het gemiddeld aantal citaties per faculteit, het gemiddeld aantal studenten per academisch personeelslid en het aandeel internationale onderzoekers en internationale studenten spelen een belangrijke rol.
(UGent-studenten moeten examens opnieuw (fysiek) afleggen omdat er online vals gespeeld werd.)
KU Leuven en UGent dalen
De KU Leuven staat net als vorig jaar als enige Belgische universiteit in de top 100, maar is van de 81ste naar de 84ste plaats gedaald. De Universiteit Gent daalde van de 130ste naar de 135ste plaats. De Université Catholique zakt van de 165ste naar de 189ste plaats. De Vrije Universiteit Brussel daalt van de 188ste naar de 200ste plaats.
De Universiteit Antwerpen staat op nummer 238, de Universiteit van Hasselt op nummer 456. Ook de ULB, de Universiteit van Luik en de Universiteit van Bergen vallen uit de top 200 met respectievelijk de 250ste, de 451ste en de 651ste plaats.
Amerikanen en Britten domineren
Zoals altijd bestaat de top 10 van beste universiteiten uit Amerikaanse en Britse universiteiten. In de top drie staan enkel Amerikaanse instellingen: de Massachusetts Institute of Technology (MIT), de Stanford University in de staat Californië en de Harvard University in Massachusetts. Op de vijfde plaats staat de University of Oxford als enige Europese universiteit in de top 10.
Ondanks het feit dat de Amerikaanse universiteiten bijzonder goed blijven presteren, wijst de QS erop dat 112 van de 153 Amerikaanse universiteiten in de lijst gezakt zijn. “De Amerikaanse hegemonie in het hoger onderwijs blijft afnemen door een toenemende competitiviteit wereldwijd”, klinkt het bij QS. “Die is gedreven door strategische financiering, inspanningen rond internationalisering en sterke banden tussen onderwijs en industrie.” Bovendien doen de Aziatische universiteiten het beter dan ooit met 26 universiteiten in de top 100.