Nasa, het ruimtevaartagentschap van de Amerikaanse overheid, heeft een opmerkelijke video gepubliceerd. Het gaat om een timelapse van tien jaar zon. Zo legde de ruimtesonde Solar Dynamics Observatory (SDO) de afgelopen 10 jaar beelden van hoge kwaliteit van de zon vast. In totaal leverde dat 425 miljoen foto’s op, goed voor 20 miljoen GB.
Nasa heeft een timelapse van één uur gepubliceerd, waarin we de evolutie van de zon van de afgelopen 10 jaar zien. De timelapse begint in juni 2010, vier maanden na de lancering van het SDO. Begin juni 2020 eindigt het verhaal. Toch zijn in de timelapse niet alle beelden van de ruimtesonde te zien. De Nasa gebruikte enkel de foto’s waarop je de buitenste laag van de atmosfeer van de zon ziet. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
Op deze foto’s zijn zonnevlekken duidelijk zichtbaar, net als de grote veranderingen die de zon meemaakt tijdens een zonnecyclus. We krijgen een elfjarige cyclus van zonneactiviteiten te zien, waarbij de zon één keer om de elf jaar het magnetische veld van de zon omdraait en de noordpool de zuidpool wordt en omgekeerd.
Venus
Opmerkelijk: de video geeft duidelijk weer hoe de planeet Venus op 5 juni 2012 voor de zon passeert. Dat zal pas opnieuw gebeuren in het jaar 2117. In de
Soms komt er ook een zwart frame in beeld, wat door de aarde komt. Het SDO hangt namelijk tussen de zon en de aarde. Zo konden er geen beelden gemaakt worden wanneer de aarde tussen de zon en de satelliet voorbij kwam. Nog zeker tot 2030 zal de satteliet gebruikt worden.