Australië wil Hongkongers opvangen nu China daar meer macht krijgt

Australië heeft het uitleveringsverdrag met Hongkong opgeschort nu er de nieuwe veiligheidswet van kracht is. Die versterkt de greep van China op Hongkong. De Australische premier Scott Morrison heeft ook maatregelen aangekondigd om burgers uit Hongkong te helpen een nieuw leven te beginnen in Australië. Daarvan heeft hij de autoriteiten in China en Hongkong op de hoogte gebracht. Volgens de premier ondermijnt de nieuwe wet het systeem ‘één land, twee systemen’ dat een onderscheid maakt tussen het kapitalistische Hongkong en het communistische China.

EPA

“De nationale veiligheidswet vormt een fundamentele verandering van omstandigheden wat betreft ons uitleveringsverdrag met Hongkong”, stelt Morrison. De Australische premier stelt dat de nieuwe wet het systeem van ‘één land, twee systemen’ ondermijnt, de eigen basiswet van Hongkong. Ook is volgens hem de hoge graad van autonomie van Hongkong in gevaar die was gegarandeerd toen de Britten Hongkong verlieten.

Door de invoering van de veiligheidswet kunnen inwoners van Hongkong berecht worden door rechtbanken vanop het Chinese vasteland. Die staan onder controle van de communistische partij.

(TikTok niet langer beschikbaar in Hongkong na veiligheidswet China.)

Nu al 10.000 Hongkongers in Australië

De Australische premier benadrukte dat de inwoners van Hongkong die voor vervolging van China vrezen, in Australië mogen rekenen op een veilige haven en een “pad naar permanente residentie”. “Australië is altijd een verwelkomend land geweest voor zulke mensen van over de hele wereld”, zei Morrison nog.

Burgers uit Hongkong die momenteel met een tijdelijk werkvisum in Australië verblijven, komen in aanmerking om het visum met vijf jaar te verlengen. Later kunnen ze zelfs een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Volgens Morrison wonen er zo’n 10.000 burgers uit Hongkong in Australië met een studentenvisum of tijdelijke werkvergunning. Hongkong ligt meer dan 5.600 kilometer van Australië verwijderd.

Relatie Canberra – Peking

China is de belangrijkste economische partner van Australië, maar de relatie tussen de twee landen staat nu zwaar onder druk. Zo beschuldigde Australië China eerder al van cyberaanvallen, zeker nadat Australië opgeroepen had tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong en aanpak van de uitbraak van het coronavirus in het land.

Daarop reageerde China dat Australië spioneerde en waarschuwde het Chinese studenten en toeristen, die van plan zijn om Australië te bezoeken, voor racisme in het land. Door de maatregelen, die Morrison nu heeft aangekondigd, zal de relatie tussen Peking en Canberra wellicht nog meer onder vuur komen te staan.

Meer
Lees meer...