België stuurt hulp na ontploffing Beiroet: interventieteam B-FAST

België zal het reddingsteam B-Fast naar Libanon sturen om hulp te bieden na de enorme ontploffing in de hoofdstad Beiroet. Het snel interventieteam vertrekt vandaag nog. Ons land zou snel na de ramp hulp aangeboden hebben, maar het zou even geduurd hebben eer de Libanese autoriteiten duidelijk maakten wat voor hulp ze nodig hebben. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF.

België heeft Libanon ook humanitaire hulp, expertise voor het identificeren van slachtoffers en medische hulp aangeboden. Daarnaast ligt de optie op tafel om experten van het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek naar Beiroet te sturen om er gewonden op te vangen.
“Die optie ligt op tafel omdat we best wat expertise hebben in dat domein”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) aan RTBF. “Als we bedden ter beschikking moeten stellen, zullen we dat doen.”

Het Wereldvoedselprogramma (WFP), een hulporganisatie van de Verenigde Naties, kondigde eerder al aan dat het tarwebloem en graan naar Libanon wil sturen. Ook is het de bedoeling dat duizenden getroffen families voedselpakketten ontvangen van het WFP.

Minstens 154 doden

Door de ontploffing raakte ook de haven volledig verwoest, waardoor de import van voedsel, brandstoffen en vitale levensmiddelen stil dreigt te vallen. Zo’n 80 procent van alle tarwe die Libanon nodig heeft, importeert het. De verwoesting van de haven zou dus rampzalige gevolgen kunnen hebben, aangezien brood een essentieel onderdeel is van het dieet van heel wat Libanezen. Ook is het leeuwendeel van de tarwe, die nu in de haven opgeslagen is, niet meer bruikbaar.

Al sinds eind 2019 heerst er in Libanon een zware economische crisis. De uitbraak van het coronavirus heeft dat nog een stuk erger gemaakt. De voedselprijzen in Libanon zijn door de hyperinflatie daar stegen met meer dan 169 procent gestegen. Bovendien is zo’n 45 procent van de Libanese bevolking momenteel werkloos. De jongste maanden waren er in de hoofdstad al meermaals hevige protesten tegen de politieke elite.

Uit de laatste cijfers, die het Libanese ministerie van Volksgezondheid doorspeelde aan het Duitse persbureau DPA, blijkt dat er momenteel al 154 doden geteld zijn door de explosie. Ongeveer 120 mensen zouden in kritieke toestand verkeren.

Meer
Lees meer...