Het heeft de laatste dagen voor nogal wat ophef gezorgd op sociale media, maar Europa is echt niet van plan om toeristen te verbieden hun vakantiefoto’s van monumenten te uploaden naar sociale media.
Heel wat media brachten gisteren en vandaag het nieuws dat de Europese Unie eraan denkt om vakantiefoto’s voor monumenten in Europa te verbieden op het web. Maar dat is toch wel wat kort door de bocht. Ook wij brachten dat nieuws gisteren (inclusief correctie), maar de waarheid ligt iets genuanceerder. Het nieuws waaide de voorbije dagen over uit Groot-Brittannië, en dan voornamelijk op basis van berichten in de tabloids.
Panoramavrijheid
Wat de Europese Unie wel wil doen, is de regelgeving in de verschillende EU-lidstaten gelijktrekken, en updaten voor deze digitale samenleving. Momenteel heeft elk land aparte wetten. In veel landen geldt zoiets als panoramavrijheid, wat inhoud dat je zonder toestemming foto’s mag verspreiden van auteursrechtelijk beschermde werken, zoals beeldhouwwerken en gebouwen.
In onder meer België, Frankrijk en Italië is dat echter niet het geval. Zo is het verboden om – zonder toestemming – foto’s van het Atomium te verspreiden, en dat tot 70 jaar na het overlijden van de architect. Maar dat betekent nog niet dat de rechtenhouders toeristen of gewone voorbijgangers gaan opsporen en beboeten als ze een foto van het Atomium naar Facebook uploaden. Wat echter niet zal worden toegestaan, is die foto commercieel te gebruiken.
Regelgeving hamoniseren
Wat Europa nu wil doen, is al die verschillende regelgevingen gelijkschakelen. En daar zijn al verschillende voorstellen voor ingediend. Een Duits parlementslid stelde panoramavrijheid voor heel Europa voor, maar andere collega’s in het Europees Parlement gingen niet akkoord, en stelden dat het gebruik van foto’s voor commercieel gebruik verboden zou moeten worden. Althans zonder toestemming van de rechthebbende.
Hoe dan ook moet het Europees Parlement zo’n wet eerst nog stemmen, en zelfs als die zou worden goedgekeurd, dan gaat het om een niet-bindende aanbeveling. Vervolgens zal de Europese Commissie ingeschakeld worden om de wetten rond het auteursrecht te herbekijken, waarna het opnieuw tot een stemming moet komen vooraleer die wetten van kracht worden.
Grijze zone?
Zelfs indien al die stappen doorlopen zijn, zou het niet illegaal worden om je vakantiefoto’s te uploaden. Al laten sommige Britse kranten wel activisten of advocaten aan het woord die spreken over een mogelijke grijze zone. Facebook verdient geld door alles wat wij op de sociaalnetwerksite doen, dus hoort een foto uploaden dan ook tot commerciële activiteiten? Volgens sommigen zouden rechthebbenden zo’n zaak mogelijk kunnen winnen, maar daar gaan ze zich echt niet mee bezighouden.