Verwant met een olifant, maar zo klein als een muis, dat is de springspitsmuis. En na 50 jaar duiken ze weer op in het wild in Djibouti, Afrika. De laatste waarneming van het verloren dier gebeurde in 1968.
Er zijn 20 soorten springspitsmuizen. Het diertje dat nu gevonden werd is de Somalische Sengi. Het is een zeer mysterieus diertje waarvan heel weinig bekend is. Er zijn slecht 39 muisjes gevonden jaren geleden. Die zijn nu in een museum opgeslagen. Het ras was enkel bekend in Somalië, daar komt ook hun naam vandaan.
Spoor van pindakaas
De springspitsmuis werd gevonden tijdens een expeditie in de hoorn van Afrika. Er waren verschillende meldingen dat het beestje daar al eerder gezien werd. Voor de inwoners van Djibouti was het diertje nooit echt verloren, vertelt onderzoeker Steven Heritage aan BBC.
De onderzoekers heeft op twaalf locaties meer dan duizend vallen gezet. De vallen werden ingesmeerd met pindakaas om zo de muisjes te lokken. Ze vonden in totaal twaalf Somalische Sengi’s. Vaak worden er slechts één of twee dieren gevonden bij een herontdekking, waardoor er snel moet gehandeld worden om te voorkomen dat ze uitsterven. Maar dit was gelukkig niet het geval.
Maar ook voor Djibouti is deze vondst belangrijk. Het laat de grote biodiversiteit van de regio en het land zelf zien. Dit betekent dat er kans is om nieuwe onderzoeken te doen.