Ook dat nog: VN waarschuwt voor “10.000 actieve IS-strijders in Syrië en Irak”

In tijden van corona lijkt het probleem misschien veraf, maar de Verenigde Naties waarschuwt dat de terreurorganisatie IS nog steeds meer dan 10.000 actieve strijders telt in Syrië en Irak. Volgens Vladimir Voronkov, het hoofd van het VN-bureau voor antiterrorisme, bewegen de jihadisten zich “in kleine cellen heen en weer tussen de twee landen”. Het aantal IS-aanvallen is in 2020 vergeleken met vorig jaar in beide landen “aanzienlijk toegenomen”, klinkt het in onder meer de krant Global Times.

Van grote offensieven door Islamitische Staat is er anno 2020 geen sprake meer. Ook in Syrië en Irak plegen IS-militanten nu hoofdzakelijk aanvallen in kleinere groepen. Ook zogenaamde lone wolfs, die op eigen initiatief handelen en geen commando’s ontvangen van een centraal gezag van IS, zijn steeds actiever in de landen.

Daarnaast schat de VN het aantal IS-leden voor heel West-Afrika op zo’n 3.500. De VN wijst er ook op dat de belangrijkste jihadistische dreiging in Europa nog steeds terroristische radicalisering via het internet is.

(Experten zien fastfood en rood vlees als grote boosdoener van klimaatverandering, obesitas en ondervoeding.)

“Daadkrachtig optreden”

Verder stelt de VN dat IS en andere verwante terroristische organisaties misbruik proberen te maken van de verregaande beperkingen en de economische en politieke gevolgen van de coronapandemie. De VN roept op dat ook in deze tijden de strijd tegen terrorisme niet verslapt mag worden. “De wereldwijde dreiging die uitgaat van IS zal waarschijnlijk toenemen als de internationale gemeenschap deze uitdaging niet aangaat”, zegt Voronkov.

Ook is het volgens de VN noodzakelijk dat er in Syrië en Irak daadkrachtig opgetreden wordt op vlak van humanitaire hulp, mensenrechten en veiligheid.

(Trump kiest een voormalige presentatrice bij Fox als nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN.)

Nieuwe IS-leiding

Eerder werd er gevreesd dat de strenge coronamaatregelen ervoor zouden zorgen dat IS terrein zou winnen in het Midden-Oosten. Zo werden in Irak bijvoorbeeld ordetroepen ingezet om de lockdown te handhaven in de grote steden. Daardoor werd er gevreesd dat de IS-strijders op het platteland veel schade zouden kunnen aanrichten.

Of dat ook werkelijk gebeurd is, is helemaal niet duidelijk. Voronkov wees er ook op dat de VN nog niet weet of de nieuwe leider van IS een nieuwe strategie gebruikt. Begin dit jaar raakte nog bekend dat ene Amir Mohammed al-Salbi de gedode Al-Baghdadi heeft opgevolgd als IS-leider.

Meer
Lees meer...