Vivaldi kan van start gaan: zeven partijen zijn akkoord om samen regeringsonderhandelingen te starten. Maar over een essentiële vraag is niet getrancheerd: geen akkoord over een formateurschap (lees premierschap) van de zaak. Conner Rousseau (sp.a) en Egbert Lachaert (Open Vld) treden in tussentijd op als ‘preformateurs’. En het kleine cdH is aan de deur gezet.
In het nieuws: Straks dus toch een doorbraak, en zicht op een nieuwe federale regering.
De details: Dat doen ze met zeven, de christendemocratische familie splitst.
- Het belangrijkste feit vandaag is de vaststelling dat het Vivaldi wordt met drieënhalf seizoen: de oranje kleur zal maar voor de helft vertegenwoordigd zijn. Want de conclusie op de vergadering met de acht voorzitters die Vivaldi wilden vormen, is helder: Maxime Prèvot (cdH) is de man te veel.
- Zeker voor CD&V en voorzitter Joachim Coens is dat vervelend nieuws: hij had toch gehoopt om als één familie aan te schuiven. Maar eens te meer blijft van een ‘band’ met zijn evenknie over de taalgrens niets over.
- De druk was immers groot om het cdH te lozen: met PS, MR én Ecolo zaten al drie partijen aan tafel, die samen een ruime Franstalige meerderheid halen. Zij wilden alle drie het cdH eraf.
- Zo moet CD&V dus inbinden, al maakt het voor een pak partijen de zaak wel dragelijker, omdat zij zo ‘mathematisch onmisbaar’ worden in deze coalitie. Enkel sp.a en Groen zijn nu nog steeds ‘misbaar’ met hun negen zetels elk, en kunnen permanent onder druk gezet worden om het dan maar ‘af te bollen’, bij een conflict.
- Het is niet het enige slechte nieuws voor CD&V. Want de grootste Vlaamse partij in stemmen kan geen aanspraak maken, voorlopig, op de Zestien.
- De discussie over het aanstellen van een formateur (en dus een voorafname op het premierschap) deed de zaak urenlang verzanden tussen de voorzitters. Het ging dus wel degelijk om de postjes, niet om de inhoud.
- En daarbij zat het stevig mis. Heel duidelijk werd dat Georges-Louis Bouchez (MR), de grote voorvechter van Vivaldi, absoluut niet het premierschap wil gunnen aan Paul Magnette (PS), nochtans de grootste partij aan tafel, én de grootste politieke familie.
- Maar aan Vlaamse kant zit het ook vast: Open Vld krijgt het niet van CD&V, en CD&V blokkeert op Open Vld, om de zaak te leiden.
- Het zegt veel over de sfeer waarin zo’n Vivaldi-coalitie start: het is niet bepaald een huis van vertrouwen.
- Dat maakte dat de oplossing van een ‘preformateur’ dan maar uit de bus moest komen. Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) doet verder, sp.a-voorzitter Conner Rousseau komt erbij.