Tandarts die leeuw Cecil doodde is niet “brave huisvader” die hij beweert te zijn, maar doorgewinterde killer

In Zimbabwe zijn twee mensen gearresteerd in verband met de dood van Cecil, de iconische leeuw die onderdeel van een onderzoeksproject van de universiteit Oxford was en een gps-halsband droeg. De Amerikaanse tandarts die de leeuw neerschoot is (voorlopig) nog op vrije voeten en wast zijn handen in onschuld. Hij zegt dat hij dacht dat het allemaal legaal was. Maar de man blijkt niet aan zijn proefstuk toe te zijn.

De “brave huisvader” die 54.000 dollar betaalde om de leeuw te kunnen doodschieten, legde onder meer al een ijsbeer en poema om. Plus in 2006 doodde hij illegaal een zwarte beer in de VS, iets waar hij over loog. En dan is er nog dit: hij misbruikte z’n receptioniste.

Voor dat laatste sleepte die vrouw hem voor de rechter in 2009. Walter Palmer, tandarts in Minnesota, moest 127.000 dollar schadevergoeding betalen. Palmer, in het dagelijks leven dus werkzaam als tandarts in het Amerikaanse Bloomington, claimt ondertussen dat er “overduidelijk een aantal onjuiste dingen in de media zijn verschenen”.

Maar die media zijn nu beginnen graven, en wat ze bovenhaalt is niet meteen wat we verstaan onder de “brave huisvader” die Palmer claimt te zijn. Zo blijkt hij lid te zijn van Safari Club International, en die club houdt gedetailleerde lijsten bij van de kills van de leden. Palmer, zo zien we daarop, heeft er 43 achter zijn naam staan. Het zijn bijna allemaal bedreigde diersoorten. Gaande van berggeiten (bedreigde bighorns), zeldzame buffels tot een Amerikaans poema (mountain lion) en verschillende ijsberen.

Veroordeeld voor “misleading a federal agent”

In 2005 doodde hij al eens een leeuw. Twee jaar geleden schoot hij een olifant dood, ook in Zimbabwe. In 2006 schoot Palmer een zwarte beer dood in het westen van Wisconsin. Tegen de US Fish and Wildlife Service verklaarde hij de beer te hebben neergelegd in een gebied waar het mocht en waar hij ook een vergunning voor had. Maar dat bleek een leugen, hij had de beer illegaal neergeschoten dik 60 kilometer buiten de zone waar hij een vergunning voor had. In 2008 werd hij veroordeeld voor “misleading a federal agent”, iets waar tot vijf jaar effectief op staat in de VS. Palmer kwam er vanaf met één jaar voorwaardelijk en een boete van 3.000 dollar.

Spijt en legaal

Eerder werd hij verschillende keren betrapt op illegaal vissen zonder een vergunning, en ook daar werd hij voor veroordeeld en beboet. Gisteren verspreidde Palmer een verklaring waarin hij stelde spijt te hebben dat hij Cecil doodde. Palmer zei niet te weten dat Cecil zo populair was, dat hij op pad was met beroepsjagers en dat hij alle benodigde vergunningen had: “Voor zover ik wist, was alles aan deze tocht legaal”.

Cecil

De twee mannen die nu gearresteerd zijn, zouden de leeuw ’s nacht uit het nationale park hebben gelokt waar hij woonde. Vervolgens Volgens zou het beest door de Amerikaan met pijl en boog zijn beschoten en raakte hij gewond. De jagers vonden de leeuw de volgende dag (1 juli) en maakten hem af. De twee verdachten hadden geen toestemming om Cecil weg te lokken om de leeuw te laten neerschieten.

Palmer betaalde 54.000 dollar om de leeuw te kunnen afschieten. Cecil leefde in het nationaal park Hwange. Hij was onderdeel van een onderzoeksproject van de universiteit Oxford en droeg een gps-halsband. De leeuw dankte zijn beroemdheid aan zijn populariteit onder de toeristen en werd het gezicht van het nationaal park waarin hij leefde. Toeristen betaalden veel geld zodat ze Cecil op de foto konden zetten.

Meer
Lees meer...