Op dinsdag kondigde de Franse premier Emmanuel Macron de heropening van de niet-essentiële winkels aan. Op tijd voor Kerstmis. Bij ons lijkt een groen licht nog onzeker.
Zaterdag feestdag in Frankrijk: de niet-essentiële winkels heropenen er sinds het land in november een lockdown afkondigde. Ook in Nederland zijn de winkels intussen heropend. Prompt vroegen de Nederlandse en Belgische grensburgemeesters om de grens niet over te steken. Maar België ligt nu als een afgesloten eiland tussen de twee: wanneer komt er perspectief voor de handelaars?
Overlegcomité beslist over Kerstmis
Vrijdag ten vroegste, want dan roept premier Alexander De Croo het Overlegcomité samen. De situatie van de handelaars ligt daar op tafel, net zoals Kerstmis.
Unizo heeft alleszins minimumvoorwaarden op tafel gelegd, zodat de leden tenminste weten waar ze aan toe zijn. Individueel winkelen op afspraak moet kunnen, klinkt het. Al kan dat niet compenseren voor het onvermijdelijke omzetverlies.
Winkelen op afspraak
‘Onze handelaars zijn perfect georganiseerd om veilig te werken. Bovendien zijn de winkels momenteel open in Nederland, Duitsland en Luxemburg. Ook in Frankrijk gaan de kleine winkels vanaf zaterdag weer open. Wij liggen daar als een enclave tussen. Zo jaag je de consument de grens over’, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo aan De Standaard.
Ook sectorfederatie Comeos reageerde al scherp op de huidige maatregelen, zeker in het licht van de winkels over de grens, die dus wel mogen openen. ‘De helft van de Belgen woont op minder dan 50 kilometer van de grens. Nu al blijkt dat één Belgisch gezin op drie liefst negen keer per jaar de grens oversteekt om aankopen te doen. Dat is 1 miljard euro dat wegvloeit per jaar en dat zonder corona’, klinkt het.
Maar dat kun dus alleen bij gratie van het Overlegcomité zelf en daar zetelt onder andere minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in. Ondanks de dalende cijfers in de ziekenhuizen, zou die de situatie nog veel te precair vinden om van een heropening te spreken. Daarbij zijn de cijfers in België verhoudingsgewijs nog veel hoger dan in Frankijk of Nederland.
Exit Celeval
De beslissingen worden deze keer alvast niet meer voorbereid door de Celeval. Dat was een nieuwe incarnatie van de GEES, voor wie nog kan volgen. Maar De Croo heeft nood aan een breuk met het verleden van Wilmès. En dus komt er wellicht een nieuwe expertengroep aan het stuur.