Deze 14 geweldige trucjes gaan je Facebook-ervaring nog zoveel beter (en minder irritant) maken

We houden allemaal van Facebook, maar van sommige dingen worden we wel horendol. Zoals die constante uitnodigingen voor spelletjes, of het drama bij een relatiestatusaanpassing, of je volledige zoekgeschiedenis die wordt bijgehouden. Maar met deze 14 tips kan je de sociaalnetwerksite nog beter gebruiken, met een pak minder frustratie!

1. Krijg geen honderden aanvragen voor spelletjes meer binnen

Wat irriteerden al die uitnodigingen voor allerlei spelletjes of nieuwe apps ons vroeger toch! Gelukkig hebben we daar al even geen last meer van, aangezien je die meldingen simpelweg kan afzetten. De stappen voor Android (boven) en iPhone (onder) zijn gelijklopend. In je Accountinstellingen klik je op Meldingen, vervolgens op Mobile en tot slot hangt het van je besturingssysteem af. Op Android moet je de optie Uitnodigingen toepassing afvinken, op je iPhone Toepassingsverzoeken.

2. Zoeken voor gevorderden

Facebooks zoekfunctie heeft ongelooflijk veel mogelijkheden. Maar spijtig genoeg zijn de meeste daarvan niet ingebouwd in de Nederlandstalige versie. Als je Facebook in het Engels gebruikt, krijg je daar plots echter wel toegang toe. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar dat ene specifieke bericht, waarvan je toevallig nog weet welke tekst erbij stond.

Of als je op reis gaat, kan je gewoon op die reislocatie zoeken, en vervolgens krijg je foto’s en berichten van je vrienden die al op die plaats geweest zijn.

3. Wis je zoekgeschiedenis, alles wordt bijgehouden

Al dat zoeken is natuurlijk geweldig, maar het nadeel is dat echt ook alles wordt bijgehouden. Ja, ook die honderden keren dat je het profiel van je crush opgezocht hebt. Met datum en tijdstip. Enkel jij hebt daar toegang toe, maar wie laat z’n laptop eens niet rondslingeren terwijl er vrienden op bezoek zijn. Hoe wis je die lijst? Ten eerste ga je naar je activiteitenlogboek.

Daarna klik je op Meer, en vervolgens op zoeken.
En daar klik je rechts bovenaan op Zoekgeschiedenis wissen, wat je nog eens bevestigt.

4. Blokkeer voor enkele ambetante mensen jouw chatverbinding

Iedereen heeft wel die paar personen die je echt niet met rust willen laten. En zodra ze jouw bolletje groen zien worden, je bestoken met vragen. Ben je dat echt beu, dan kan je de chatfunctie voor die personen blokkeren. Ze kunnen je dan nog wel berichten sturen, maar ze zien niet meer of je al dan niet online bent.

Rechts onderaan chatlijst klik je op het tandwiel. Dan komt er een lijst tevoorschijn, en klik je op Geavanceerde instellingen. Daar kan je vervolgens individuele namen ingeven, of gewoon een lijst met namen die je eerder al hebt aangemaakt.

5. Je hebt trouwens ook nog een ‘andere’ inbox met berichten

Veel mensen weten het niet, maar je hebt meer dan één lijst met ontvangen berichten. Er is je Postvak IN, waar je alle (chat)berichten van je vrienden aankrijgt, maar daarnaast is er ook nog de lijst Overige. Daar komen de berichten aan die je krijgt van mensen die niet in je vriendenlijst staan. Je krijgt er echter geen melding van, op de site noch op de app, en dus gaan de berichten vaak verloren.

6. Sla berichten op om later te lezen

Soms kom je op Facebook een nieuwsbericht tegen dat je nog niet meteen wil lezen. Ons artikel over de gigantische Pretty Little Liars-onthulling bijvoorbeeld, omdat je eerst nog de aflevering in kwestie wil bekijken. Op Android (boven) moet je op het vinkje rechtsboven het bericht klikken, waarna je de optie Link Opslaan krijgt. Op iPhone (onder) moet je op Delen klikken om hetzelfde te bekomen. Vervolgens krijg je in je laatste tabblad een nieuwe lijst met Opgeslagen berichten.

7. Laat die filmpjes niet meer automatisch afspelen

Hoe ongelooflijk irritant is het dat al die filmpjes automatisch beginnen af te spelen? En hoeveel data moet dat wel niet verstoken? Wel gelukkig kan je ook dat uitschakelen. ’t Is opnieuw een beetje anders op Android (boven) dan op iPhone (onder). Op Android ga je naar je laatste tabblad, en scroll je naar het Instellingengedeelte. Vervolgens klik je op Appinstellingen, en dan op Video’s worden automatisch afgespeeld. Daar kan je kiezen of die optie moet aan- of uitstaan, of enkel als er wifi beschikbaar is. Op iPhone ga je naar het Instellingenmenu, vervolgens klik je op Video’s en foto’s, daarna op Automatisch afspelen, en je kiest voor de opties die je zelf wil.

8. Deel berichten met iedereen behalve die ene persoon

Vaak wil je een bericht met iedereen delen, behalve met die ene persoon. Je baas bijvoorbeeld, als er op het werk weer eens niet echt gewerkt wordt. Gelukkig kan dat. Je klikt onderaan het bericht op de knop naast Bericht, vervolgens op Meer opties, en dan op Aangepast.

En daar kan je vervolgens gedetailleerd aangeven met wie je een bericht wil delen. En vooral ook met wie niet (onze baas).

9. Maak een ‘Look Back’-filmpje over je volledige Facebook-geschiedenis.

Je kan sinds enkele maanden ook in geen tijd een filmpje samenstellen met de leukste momenten uit je Facebook-geschiedenis. De sociaalnetwerksite selecteert automatisch een pak berichten met het meeste interactie, maar je kan ook zelf aangeven wat je wel of niet wil zien. Gewoon naar deze link surfen.

10. Plaats gifjes in je berichten

Je kan sinds kort ook bewegende afbeeldingen (gifs) toevoegen aan je berichten. Je kopieert simpelweg de afbeeldingsurl naar het berichtenvak, en je laat Facebook een voorbeeld laden.

Vervolgens kan je die afbeeldingsurl verwijderen, en je eigen status zetten.

11. Geef je foto’s nog snel een filter terwijl je die oplaadt.

Als je snel een foto naar je tijdslijn wil uploaden, dan kan je die nu ook wat bewerken. Op Android (links) kan je spijtig genoeg enkel een automatische verbetering toepassen, maar op iPhone kan je ook snel een filter toevoegen. Gewoon naar links of rechts over de foto swipen, en je gaat van filter naar filter.

12. Verander je relatiestatus zonder voor een hoop drama te zorgen

Alsof het nog niet erg genoeg is dat je relatie op de klippen is gelopen, moet je ook nog eens je relatiestatus op Facebook aanpassen. Verwacht je dus al maar op honderden reacties. Tenzij je eerst de optie Alleen ik kiest, die naast de knop Wijzigingen opslaan staat.

13. Voeg de verjaardagskalender toe aan je kalenderprogramma’s

Het is handig dat Facebook op de dag zelf de verjaardagen van je vrienden toont, want zelf onthouden we dat echt niet meer. Maar vaak is het ook handig om dat al enkele dagen op voorhand te weten, om een cadeautje te kopen bijvoorbeeld. Gelukkig kan je die kalender ook toevoegen aan bijvoorbeeld Google Calendar. Je gaat naar de overzichtspagina voor Evenementen, en vervolgens klik je rechtsonderaan met de rechtermuisknop op Verjaardagen, en je kopieert het linkadres.

Daarna ga je naar je kalendersoftware in kwestie, in ons geval Google Calendar. Daar klik je links onderaan op het vinkje naast Andere agenda’s, en vervolgens op Toevoegen via url. Je plakt het linkadres dat je daarnet gekopieerd hebt, en klaar. Dat gaat trouwens ook in Outlook of iCal.

14. Verberg met wie je allemaal bevriend bent

Heel wat mensen verbergen ook graag hun vriendenlijst. Zeker voor mensen waarmee je niet bevriend bent. Gelukkig kan dat ook. Je gaat gewoon je de pagina Vrienden op je profielpagina, en vervolgens klik je op de rechterkant op het potlood, en vervolgens op Privacy bewerken. Daar kan je instellen voor wie je profiel allemaal zichtbaar moet zijn.
Meer
Lees meer...