Een nieuw rapport van de Oeso, de club van alle industrielanden, is behoorlijk vernietigend voor de kostprijs van ons belastingsysteem. Er werken bijna 25.000 mensen bij de belastingen, en daarmee zijn we een van de minst efficiënte landen, als het aankomt op belasting heffen.
Ons land heeft dus een erg duur systeem om zichzelf van inkomsten te voorzien, dat zegt het nieuwste rapport van de Oeso hierover in ‘Tax Administration 2015’.
De totale kost van heel het belastingapparaat ten opzicht van wat er binnenkomt aan belastingen is 1,17 procent. Daarmee zijn we zesde slechtst van alle industrielanden. Alleen Japan (1,74 procent), Polen (1,6 procent), Slovakije (1,43 procent), Duitsland (1,35 procent) en Tsjechië (1,31 procent) zijn nog ‘duurder’. De Scandinaven zijn erg efficiënt in hun belastingen innen: Zweden staat op 1 (0,39 procent), de beste leerling van de klas, en Noorwegen op nummer 2 (0,41 procent).
Ten opzichte van ons bruto binnenlands product (BBP), alles wat we samen produceren in België, ligt de kost nog veel hoger. We besteden 0,304 procent van ons BBP aan het onderhouden van een belastingsysteem. Daarmee staan we op nummer 3. Enkel Hongarije (0,423 procent) en Nederland (0,322 procent) doen nog slechter.
België telt 24708 fiscale ambtenaren. 1 op 440 Belgen werkt dus voor de Fodfin.
— Michel Maus (@MausMichel) August 12, 2015
Leeftijd 48,6% ambtenaren @FODFinancien is tussen 50-59j. België 2de oudste ambtenarenpopulatie binnen OESO. Pensioenbraindrain dreigt.
— Michel Maus (@MausMichel) August 12, 2015
Gigantisch veel ambtenaren
Opvallend is hoeveel mensen er werken voor de fiscale diensten in ons land: 24.708 ambtenaren. Enkel Hongarije en Luxemburg hebben relatief gezien nog méér belastingambtenaren. 1 op 440 werkende Belgen zit dus bij de belastingen, tweette professor fiscaliteit Michel Maus. Hij wijst er ook op dat een groot deel van die mensen binnenkort met pensioen gaat. De dienst Financiën staat dus voor de grote uitdaging om z’n ambtenaren met pensioen te laten gaan, niet of nauwelijks te vervangen (dat staat in de besparingsplannen) en toch goed te blijven innen.
In het rapport geeft de Oeso nog een paar redenen waarom het zo duur is in België om belasting te innen: het gebrek aan informatisering steekt erboven uit. Amper 4,5 procent van het budget gaat daar naartoe, het meeste dient om de ambtenaren hun loon te betalen. Veel lokale belastingkantoren en geen efficiënte organisatie doen de rest.
Belgische ratio administratieve kost @fodfin / fiscale opbrengst is 1,17. Dit is de 4de slechtste score binnen de OESO.
— Michel Maus (@MausMichel) August 12, 2015