De Chinese maansonde, de Chang’e 5, is teruggekeerd naar de aarde. In zijn capsule had Chang’e 5 een partij maanstenen mee. Het was van 1976 geleden dat er maanstenen naar de aarde waren gehaald.
De Chinese staatstelevisie bracht het nieuws zelf naar buiten. De landingsmodule van Chang’e 5 is zoals verwacht op de steppes van Mongolië terechtgekomen. In zijn ruimterugzak zit twee kilo stalen met maangrond.
Stukje van de maan
Dat was dan ook de bedoeling van de Chinezen. Er zijn heel wat landen die dit jaar een maan- of marsmissie hebben gelanceerd, maar die van China is wel erg bijzonder. China heeft namelijk stalen genomen van een gedeelte van de maan waar we nog niet veel over weten.
Die stalen moeten een geschiedenis van onze maan laten zien, en zo komen we ook meteen te weten hoe we eventueel een permanente maanbasis kunnen opzetten. Dat moet verder onderzoek uitwijzen.
Terugvinden
Enig probleem: aangezien de sonde midden in de nacht landde en de Mongoolse steppe niet veel ankerpunten geeft, heeft de zoektocht lang geduurd. Intussen is de sonde teruggevonden.
Nadat de twee kilo maangrond teruggevonden is, zullen Chinese onderzoekers zich over de stalen buigen. Ook andere universiteitsteams zullen stukjes krijgen, beloofde de Chinese overheid, maar hoe dat proces in zijn werk zal gaan, is nog onduidelijk. De vraag voor maanstenen is groot, want het is al sinds de Russische Loenamissie uit 1976 geleden dat er nog bodemmonsters van de maan naar de aarde gebracht zijn. De laatste keer dat de Amerikanen maanstenen meebrachten dateert zelfs al van 1972 met Apollo 17.