5 van de beste nieuwe films om te streamen

De bioscopen zijn nog altijd dicht en dat al sinds eind oktober. Toch wil dat in deze tijden niet zeggen dat er geen nieuwe films meer verschijnen. Met dank aan de streamingdiensten is er nog heel wat nieuws te bekijken. Wij kijken, selecteren en publiceren onze tips per vijf.

1. The Dig (Netflix)

Carey Mulligan doet mee en dan is een film sowieso al de moeite, maar er zit nog veel meer dat de moeite waard is in The Dig. Nog meer bijzonder is dat de film het in de algehele catalogus van Netflix best goed doet en wist door te stoten tot de top 10 van de meest populaire titels op de streamingdienst. Dat is niet evident voor een film over archeologie. Jawel, u leest het goed.

Carey Mulligan speelt Mrs. Pretty, een welgestelde weduwe die een vermoeden heeft dat er op haar landschap met de vele heuvels wel eens iets waardevols te vinden zou kunnen zijn. Ze huurt Basil Brown (Ralph Fiennes) in, een ‘opgraver’ die zeer bekwaam is in zijn vak, maar die zichzelf geen archeoloog mag noemen omdat hij nooit gestudeerd heeft. Wat Brown daar aantreft overtreft zijn stoutste verwachtingen, maar er moet wel voortgemaakt worden, want de Tweede Wereldoorlog hangt – letterlijk en figuurlijk – in de lucht.

Het is het begin van een prachtige film die in zijn beelden en muziek de juiste snaar raakt en meer en meer een soort van bespiegeling over tijd wordt. Mrs. Pretty blijkt immers plots veel minder tijd te hebben in het leven dan verhoopt, de jonge Peggy Piggott beseft dat ze haar beperkte tijd niet aan de juiste man aan het besteden is en  Basil Brown probeert zijn tijd in het leven door te brengen met iets waar hij goed in is en van houdt, ook al verdient hij er amper de kost mee.

We krijgen tot slot ook nog wat levenswijsheden mee van Basil Brown. Hij doet zijn opgravingen niet voor het verleden, zegt hij, maar voor de toekomst, “zodat we weten waar we vandaan komen.” Alles gaat voorbij, zo luidt de boodschap van de film, maar probeer er in de beperkte tijd die we krijgen wél het beste van te maken, wetende dat we elke dag falen, allemaal.

8/10

2. Pieces Of A Woman (Netflix)

De Oscars zijn dit jaar uitzonderlijk uitgesteld tot april, toch kunnen we zeggen dat we al in de aanloop naar de Academy Awards zitten. Omdat het filmaanbod er de afgelopen tijd nogal anders uitzag, zullen ook de winnaars er potentieel anders uitzien met veel producties van streamingbedrijven.

Een film die hierbij bijvoorbeeld vaak over de lippen gaat is Pieces Of A Woman, en dan in het bijzonder de knappe acteerprestatie van Vanessa Kirby die Martha speelt, een jonge moeder die haar pasgeboren baby’tje uit het leven weggerukt ziet. Het eerste halfuur is impressionante cinema, maar ook in wat volgt zullen er nog krassen in je ziel gekerfd worden. Mensen die rouwen op een eigen manier en een eigen tempo en in die rouw van elkaar wegdrijven: het zal altijd beklijvende cinema blijven opleveren. De film wordt daarbij geholpen door de melancholische soundtrack en de trieste winterlandschappen. En oh ja, het is ook een aangenaam weerzien met Sarah Snook, die we sinds haar glansrol in de HBO-serie Succession hoog hebben zitten.

8/10

3. One Night In Miami (Amazon Prime)

Regina King heeft haar regiedebuut gemaakt met One Night In Miami en het betreft meteen een ambitieuze prent. Ze fictionaliseert immers een nacht in februari 1964 waarop de kersverse bokskampioen Cassius Clay, de beloftevolle soulzanger Sam Cooke, de activist Malcolm X en American Football-revelatie Jim Brown bij elkaar kwamen.

De ontmoeting tussen de vier heeft echt plaatsgevonden, wat er toen gezegd of gebeurd is weet niemand en is ontsproten uit de fantasie van scenarist Kemp Powers die ook het gelijknamige toneelstuk schreef. Het is de weergave van de geschiedenis op een kruispunt. Cassius Clay zou zich snel Muhammad Ali gaan noemen, Sam Cooke zou zichzelf nog de muzikale geschiedenis in schrijven met A Change Is Gonna Come, Malcolm X stond op het punt om de Black Panthers op te richten. Deze film drijft op dialogen en om dat te doen heb je een subtiele regisseur nodig en steengoeie acteurs. Beide zijn aanwezig.

Wij waren het meest verrast door Leslie Odom Jr., die Sam Cooke speelt. Een Golden Globe-nominatie voor Beste Acteur heeft hij al op zak, daar mag wat ons betreft zeker een Oscarnominatie bij komen.

7/10

4. The White Tiger (Netflix)

Van Miami gaan we naar India voor de verfilming van The White Tiger. De auteur Aravind Adiga won in 2008 de Man Booker Prize voor het gelijknamige boek en nu is er de verfilming van Ramin Bahrani, de man die ook 99 Homes inblikte, een film waarin hij op treffende wijze de huizenbubbel die de economische crisis van 2008 veroorzaakte op de korrel nam. Deze keer vertaalt hij het verhaal van Balram naar het scherm.

Balram beschikt over een goed stel hersenen en kan lezen en schrijven. Dat maakt hem “de witte tijger”: iemand die je maar één keer per generatie tegenkomt. Hij krijgt dan ook het advies om te gaan studeren, maar door zijn familie wordt hij aan de arbeid gezet. Zijn vader is immers gestorven aan tuberculose en de familie kan elke roepie goed gebruiken.

Door koppigheid, sluwheid en werklust krijgt hij de kans om de chauffeur te worden van Ashok, de jongste telg van een rijke zakenfamilie, en diens vriendin Pinky Madam. En zo leert Balram dat je in zijn land niet rijk zal worden van dienstbaarheid, trouw en hard werk. “India is een land van licht en schaduw” klinkt het. En ook: “Er zijn nog maar twee kastes: die van mensen met een dikke buik en die van mensen met een dunne buik.”

7/10

5. Lizzie (Sooner en Telenet à la carte)

We hebben ook erg genoten van Lizzie, op streamingplatform Sooner. De film verscheen nooit in de Belgische zalen en is nu dus voor het eerst in België te zien. Chloë Sevigny en Kristen Stewart spelen respectievelijk Lizzie Borden en huishoudster Bridget. In 1892 werd Lizzie vrijgesproken voor de moord op haar vader en stiefmoeder.

In deze film krijgen we te zien wat er allemaal aan de moord vooraf ging. Een heerlijk traag verhaal over liefde, leven in een onveilige situatie en opkomen voor jezelf dat bij momenten herinneringen oproept aan The Handmaid’s Tale. Het verhaal wordt gedragen door de twee uitstekende acteerprestaties: Kristen Stewart degelijk als altijd en Chloë Sevigny, die met deze film eindelijk één van haar passieprojecten tot leven zag komen.

7/10

Meer
Lees meer...