Willem Van Maele is amper twintig, maar hij organiseert al een echt festival met alles erop en eraan. En niet zomaar een festival, want op de affiche van Tongeren Metal Fest staan zware metalbands, en niet de minste. En dat bovendien in een cultureel centrum, namelijk de Velinx.
Willem studeert Muziekmanagement aan hogeschool PXL in Hasselt, en het festival is zijn afstudeerproject. “In het derde en laatste jaar van de opleiding heeft iedereen zo’n project”, legt Willem uit aan newsmonkey. “Eigenlijk ben je volledig vrij in je keuze: ik doe nu een festival, iemand anders zet een concertreeks op poten, een student bundelt informatie over alle zalen in Vlaanderen en Wallonië, een muzikant doet iets met zijn eigen groep en iemand richt een urban academy op om kinderen die in armoede leven in contact te brengen met hiphop.”
Metal
De keuze van een metalfestival was voor Willem vanzelfsprekend, aangezien hij ondanks zijn jonge leeftijd al even meedraait in het metalwereldje. Zo is of was hij betrokken bij het management van metalgroepen Saille en In-Quest, bij de organisatie van metalfestival Fallfest in Leuven en bij de promotie van de Eindhoven Metal Meeting. Momenteel werkt hij ook als talentscout en boekingsagent bij TMR Music Promotions.
Het is zo dat hij in contact kwam met de Velinx, waar tot vorig jaar het festival Metaal Paaskabaal doorging. Voor dat festival regelde Willem via zijn freelancewerk bij TMR in 2013 de Ierse band Gama Bomb, waardoor de organisatie hem vroeg mee te brainstormen om dit jaar een nieuw festival uit de grond te stampen. “De Velinx deed altijd al metaloptredens, en ze waren op de hoogte van mijn opleiding en mijn afstudeerproject”, legt Willem uit. “Ze hadden het gevoel dat ze uit die metal nooit echt gehaald hadden wat erin zat”, waardoor de bal dan aan het rollen ging.
Organisatie
Willem werkt voor Tongeren Metal Fest nauw samen met de Velinx, waarvoor hij hoorbaar veel respect heeft. “Ik doe de programmatie, en heb daarbij gekozen op basis van kwaliteit. Dat kan omdat de Velinx een cultuurcentrum is, en ik vind dat het echt ballen heeft om als enige van die centra metal te programmeren.” Met de bands Asphyx, het Britse Angel Witch, Herder, Saille, Prematory en Predatoria heeft het Tongeren Metal Fest inderdaad een erg interessante en veelzijdige affiche.
Willem houdt zich naast de programmatie nog bezig met dingen als promotie, het contact met de media en de opvolging van de guestlist, terwijl de Velinx het meer zakelijke aspect onder handen neemt. “Zij regelen de belastingen, zoeken vrijwilligers, betalen Sabam,… Een mooie verdeling waarbij iedereen doet waar ie goed in is”, stelt Willem. “Een echt team.”
Stand van zaken
Alles verloopt dus naar wens, en Willem is ook tevreden van de kaartenverkoop. “We hebben wel veel concurrentie van bijvoorbeeld het Roadburnfestival in Nederland. Dat is het nadeel van een cultuurcentrum: dat is al bezig met de programmatie voor 2016, waardoor het moeilijk is om kort op de bal te spelen. Voor metal werkt dat toch anders dan voor bijvoorbeeld klassiek. Maar we hebben gekozen voor goedkope toegangstickets, namelijk 13 euro in voorverkoop en 17 euro aan de kassa. De schaalverhouding van vorige festivals geven ook aan dat meer mensen nog een ticket kopen aan de kassa. We mikken met bands als Asphyx en Angel Witch ook wel op een ouder publiek, en dat is kapitaalkrachtig genoeg. Dat is ook nodig, want winst maak je niet.” Nog een voordeel van een samenwerking met een cultuurcentrum, waardoor het festival voor een stuk kan rekenen op subsidies.
Schrijven, schrijven en nog eens schrijven
Wie denkt dat Willems eindwerk erop zit wanneer in Tongeren de laatste noot gespeeld is, zit er echter flink naast. Want terwijl de studenten veel vrijheid krijgen bij de keuze van hun afstudeerproject, moeten ze naast de hele praktische organisatie ervan ook nog veel rapporteren aan hun begeleiders. “Na de indiening van je voorstel wordt dat bijgestuurd aan de hand van de doelstellingen”, zegt Willem. “Het is ook belangrijk welke doelstellingen je dan haalt, want het gaat niet per se om de grootste organisatie, wel om theoretische kennis om te zetten in de praktijk. Het nadeel ervan is wel dat je op de duur meer zit te schrijven dan dat je echt aan je project werkt. Na het festival moet ik nog zo’n 40 bladzijden schrijven, en ik heb er al zo’n 40 gedaan.”
Toekomst
Daarna wil Willem voluit gaan voor een job in de muziekindustrie. Momenteel is hij bij TMR Music Promotions al freelancend tussenpersoon tussen enerzijds de promotor of organisator en anderzijds de artiest. “We proberen een zo goed mogelijke deal voor de artiest uit de brand te slepen, maar denken ook aan zijn carrière op lange termijn”, zegt Willem. “Het is ook veel algemeen werk, bijvoorbeeld nadenken over welke media we uitnodigen op een evenement, meer een strategie uitwerken. We verwerken ook optredenaanvragen en zoeken ook actief naar optredens. Verder doe ik praktische zaken zoals vluchten boeken etc.”
Maar wat schuift dat? “Ervan leven gaat voorlopig niet lukken”, beseft Willem. “Maar het is wel mijn doel. Ik wil vooral geen job die ik niet graag doe, waar ik niet gemotiveerd voor ben. Maar ik ben nog jong, en mijn leven is nog niet te hard uitgestippeld. Ik denk dat het echt kan.”
Praktisch
Tongeren Metal Fest vindt plaats op zaterdag 12 april. Info en tickets vind je op de site tongerenmetalfest.be. Van dinsdag 1 april tot en met zondag 27 april kan je in de Velinx bovendien terecht voor Sluiter, een foto-expositie van metalfotografen Tim Tronckoe en Nils Van Nieuwenhuysen.