Klimaatverandering kan leiden tot 60 procent meer mensen met hooikoorts

De klimaatcrisis zou kunnen leiden tot een toename van 60 procent van hooikoorts en andere allergieën, zo blijkt uit een nieuwe studie. Nu al heeft ongeveer een kwart van de mensen in onze contreien last van pollenallergie of hooikoorts, en dat aantal neemt elk jaar toe.

Hooikoorts is de populaire term voor pollen- of stuifmeelallergie, een allergievorm die veroorzaakt wordt door stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen of (on)kruiden. Het afweersysteem reageert op de pollen (stuifmeel) door antistoffen aan te maken, wat een allergische reactie uitlokt.

Ongeveer de helft van de patiënten met een pollenallergie vertoont een kruisallergie voor vruchten, groenten, granen, noten en/of zaden. De klachten daarbij bestaan vooral uit jeuk, irritatie, zwellingen ter hoogte van de lippen, tong en mond evenals keelholte bij het eten van rauwe groenten en vruchten.

Op lange termijn voorspellen

Eerdere studies hebben al een toename van pollenallergieën als gevolg van de klimaatcrisis voorspeld, maar die werkten met extrapolatie van waarnemingen van verhoogde pollenconcentraties in de afgelopen decennia. Die onderzoeken zijn van nature retrospectief en voorspellen niet wat er over 30 jaar zal gebeuren. Carsten Skjøth, hoogleraar atmosferische wetenschappen aan de Universiteit van Worcester en twee van zijn collega’s hebben nu twee afzonderlijke voorspellingssystemen gebouwd die die tekortkoming tenietdoen.

Het eerste, dat is ontworpen voor beoordelingen op langere termijn, zoals de impact van de nood- of mitigatiescenario’s op het klimaat, combineert waarnemingen van hoe kooldioxide de grasgroei beïnvloedt met gegevens over hoe het weer de productiviteit van pollen beïnvloedt. Uitgaande van een verdubbeling van het kooldioxidegehalte, zou dit zich vertalen in een toename van de ernst van het toekomstige graspollenallergieseizoen tot 60 procent.

Planning

Het tweede voorspellingssysteem combineerde jarenlang metingen van luchttemperatuur, neerslag en pollenconcentraties in 28 pollenmeetstations in Noordwest-Europa. Tests toonden aan dat het de ernst van het graspollenseizoen kon voorspellen op basis van pre-seizoensweerpatronen, die de grasgroei en pollenproductie kunnen beïnvloeden. Of: het model kan worden gebruikt voor langetermijnplanning in plaats van dagelijkse planning.

Als we van tevoren weten dat we een zeer streng pollenseizoen gaan krijgen, kan dat informatie opleveren over hoeveel medicatie er nodig gaat zijn zodat bevoorradingsproblemen bij apothekers vermeden kunnen worden. Het kan mensen ook helpen om te plannen wanneer ze jaarlijks verlof opnemen, of zelfs om het pollenseizoen te vermijden door naar een ander land te reizen. (evb)

Meer
Lees meer...