Een Malinese vrouw is dinsdag in een Marokkaans ziekenhuis bevallen van negen baby’s, terwijl artsen er maar zeven verwachtten.
“De pasgeborenen (vijf meisjes en vier jongens) en de moeder maken het allemaal goed’” laat de Malinese minister van Volksgezondheid in een persbericht weten.
De zwangerschap van de 25-jarige moeder, Halima Cisse, werd in Mali met interesse gevolgd. Toen artsen in maart zeiden dat Cisse specialistische zorg nodig had, werd ze op bevel van de regering naar een ziekenhuis in Marokko overgebracht.
Verwacht werd dat Cisse zeven baby’s ter wereld zou brengen, volgens echografieën die in Marokko en Mali werden gemaakt en waarbij twee kinderen over het hoofd werden gezien. Alle negen baby’s werden gezond en wel met een keizersnede geboren.
Professor Youssef Alaoui, medisch directeur van het Ain Borja-ziekenhuis in Casablanca, zei aan het persagentschap AFP dat het geval “uiterst zeldzaam, uitzonderlijk” was en dat een team van tien artsen en 25 paramedici had geholpen bij de bevalling van de premature baby’s. Die wogen tussen 500 gram en 1 kilogram en zullen twee tot drie maanden in couveuses worden gehouden.
Wereldrecord
Het Guinness Book of World Records zei aan de Associated Press dat het huidige record voor de meest levende geboorten in een keer op acht staat. Momenteel is het de geboorte in Marokko aan het verifiëren. De huidige recordhoudster is de Amerikaanse Nadya Suleman, die in 2009 acht kinderen ter wereld bracht.
De vader van de negenling, adjudant Kader Arby, is nog in Mali en zei aan de BBC dat hij zich geen zorgen maakte over de toekomst. “God heeft ons deze kinderen gegeven”, zei hij. “Hij is degene die beslist wat er met hen zal gebeuren. Ik maak me daar geen zorgen over. Als de almachtige iets doet, weet hij waarom.”
Het eerste bekende geval van een negenling was in 1971 in Australië, maar geen enkele baby overleefde. Ook in 1999 werden in Maleisië in een keer negen kinderen geboren, maar geen van hen leefde langer dan een paar uur.
(ka)