Dit weekend zijn nieuwe beschuldigingen opgedoken over een mogelijk lek van SARS-CoV-2 uit een laboratorium van het Wuhan Institute of Virology. Wetenschappers vragen om een nieuw onderzoek. Een Chinese viroloog die in het beschuldigde laboratorium werkt, besloot te reageren.
Deze donderdag publiceerde het tijdschrift Science een brief van 18 gerenommeerde biologen over de oorsprong van SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor de pandemie.
De wetenschappers dringen aan op een nieuw onafhankelijk onderzoek en vragen de Chinese autoriteiten toegang te verlenen tot al hun laboratoria en gezondheidsgegevens. Zij roepen ook op tot een serieuzere heroverweging van de hypothese van het laboratoriumongeval.
Deze publicatie valt samen met de vrijgave van niet-gepubliceerde documenten over het Wuhan Institute of Virology. Hoewel deze informatie niet rechtstreeks betrekking heeft op het virus dat Covid-19 veroorzaakte, lijkt zij er toch op te wijzen dat de Chinese autoriteiten niet het hele verhaal vertellen over hun laboratoria.
Een “echt trieste” brief
Al deze elementen samen doen opnieuw ernstige vermoedens rijzen over het Wuhan-instituut. Shi Zhengli, wetenschappelijk hoofd van opkomende ziekten aan het Wuhan Institute of Virology, was erop gebrand hierop te reageren. En ze heeft er geen doekjes om gewonden.
De Chinese viroloog noemde de aantijgingen “volstrekt onaanvaardbaar”. “Wie kan bewijs leveren dat niet bestaat?” zei zij in antwoord op het verzoek van de 18 wetenschappers om toegang tot de gegevens van haar lab te krijgen.
“Het is echt triest om deze brief te lezen die door deze 18 eminente wetenschappers is geschreven”, schreef Shi Zhengli in een e-mail. “De veronderstelling van een lek in het labo is enkel gebaseerd op de expertise van een labo dat al geruime tijd werkt aan vleermuis-coronavirussen die fylogenetisch verwant zijn met SARS-CoV-2.”
Verder: “Dit soort aantijgingen zal zeker schade toebrengen aan de reputatie en het enthousiasme van wetenschappers. Wij wijden ons aan het bestuderen van nieuwe dierlijke virussen met een potentieel verspreidingsrisico naar menselijke populaties. Dit zal uiteindelijk het vermogen van de mens verzwakken om de volgende pandemie te voorkomen”.
Zoönose
Het WHO-team dat eerder dit jaar naar China werd gestuurd, kwam tot de conclusie dat een laboratoriumongeval “hoogst onwaarschijnlijk’ was. Volgens hen is het meest plausibele scenario een besmetting via een dier (een zoönotische infectie) dat dicht bij de mens staat. Een rapport waar sommige wetenschappers hun twijfels over hebben geuit, omdat China druk zou hebben uitgeoefend om niet bij een van deze elementen betrokken te raken.
(LB/NS)(jvdh)