Zopas sprak staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken z’n eigen partij toe, op de N-VA-fractiedagen. Want de achterban mort: hij is toch geen “nieuwe Bert Anciaux” aan het worden? Dat hij af en toe stevig terug stampt, zoals deze ochtend op Twitter, moet meteen het bewijs leveren voor diezelfde achterban dat hij nog steeds “één van hen” is. Het thema leeft: deze middag overlegde de partijtop van N-VA erover.
Vrijdag op de ministerraad kreeg Theo Francken (N-VA) een paar hele duidelijke boodschappen van de coalitiepartners. De staatssecretaris van Asiel en Migratie moest de boel goed in de hand houden, en dus ook opvang voorzien voor de massale instroom van vluchtelingen. Die overstelpten de laatste weken het Maximiliaanpark in Brussel, waar ze in tentjes logeren, vlakbij de Dienst Vreemdelingenzaken in de Brusselse Noordwijk.
Francken had op dat moment al grote twijfels over wie precies het kamp bevolkt (ook sans-papiers en daklozen stroomden er toe) en welke steun ze behoeven. Op de ministerraad zou hij ook z’n twijfels geuit hebben over hoeveel volk daarop zou afkomen. Maar “hij voerde uiteindelijk de vraag om opvang te organiseren loyaal uit”, zo is in N-VA-kringen te horen.
Heel het weekend werkte het kabinet door om opvang te voorzien, in het nabijgelegen WTC 3-gebouw. Daar zijn 500 plaatsen gemaakt, in slaapzalen op veldbedden. Iedereen die bezig is asiel aan te vragen mag binnen, ze moeten zich wel registreren.
En hoewel critici vooraf nog duidelijk stelden dat het aantal plekken niet voldoende was, dienden zich afgelopen nacht welgeteld 14 mensen aan. Meteen vuurde Francken een tweet af, waarin hij z’n gelijk wilde onderstrepen: “Ik bied basic-preopvang aan. 14 gaan er op in. Ze willen gewoon niet; Tentenkampje te knus blijkbaar. Kritiek stopt hier. Excuses welkom. Dank.”
Ik bied basic-preopvang aan. 14 gaan erop in. Ze willen gewoon nt. Tentenkampje te knus blijkbaar. Kritiek stopt hier. Excuses welkom. Dank.
— Theo Francken (@FranckenTheo) September 8, 2015
Met dank aan de linkse critici
De tweet zette meteen kwaad bloed, met een voorspelbare plejade boze oprispingen van op links. Die zijn mooi meegenomen voor Francken, die de eigen morrende achterban dichter bij zich wil krijgen, zo geven insiders bij de N-VA ook wel toe. “Want steeds vaker kreeg Theo te horen dat hij een ‘nieuwe Bert Anciaux’ aan het worden was”, zo duidt een bron. En dat geldt blijkbaar nog altijd als een bijzonder ernstige beschuldiging in N-VA-kringen. “Nu is hij in één klap weer ‘ne goeie rechtse’. Je ziet hoe snel dat gaat. Niet iedereen binnen de partij vond die tweet een gelukkige communicatieactie. Maar die vrije, vranke manier van communiceren zal hij toch niet zo snel verliezen hoor.”
Feit is dat de N-VA haar rechterflank strak blijft bewaken, als het over de asielcrisis gaat. Want op dat vlak heerst er toch enige zenuwachtigheid. Francken zelf speechte voor de fractiedagen van N-VA over het thema, daarna was er overleg met de partijtop. Niemand zit te wachten op een te ‘softe’ aanpak, zoveel is duidelijk. Niet voor het eerst wordt Francken zelf op sociale media hard aangepakt van op de rechterflank. Onder meer de gratuite en aangebrande Facebook-postst van de ondertussen beruchte stellingbouwer Michel Van den Brande, die op Vier een forum kreeg, doen de partij pijn. Op een paar dagen tijd werden de posts massaal gedeeld.
De schaduw van De Block
Francken voert, ook op vraag van de liberale coalitiepartners een behoorlijk strak migratiebeleid. Alleen, voor het deel Asiel is hij veel meer gebonden aan internationale regels. Het komt er dus op aan om daar, net als z’n voorganger Maggie De Block (Open Vld) een streng maar rechtvaardig beleid te verkopen aan de Vlaming. Onder meer Franckens’ uitval dat wie 10.000 euro aan een mensensmokkelaar kan betalen, ook echt wel een hotelkamer kan boeken, mag in functie daarvan gezien worden: een duidelijke, harde communicatielijn.
Het tijdelijke tentenkamp, dat Francken op Twitter een “kampje” noemde, is in ogen van delen van de N-VA-achterban ook eerder “één grote gezellige blow-in”, dan een groep arme oorlogsvluchtelingen. Ondertussen blijft Francken op Twitter constant in discussie gaan met jan en alleman. “Och, alles hebben we daar al zien passeren. Hij is op zes maanden van een neo-nazi naar een socialist gegaan, en terug”, zo zegt een insider. Maar of het zo verstandig blijft om te tweeten en reageren? “Effe geen commentaar.”
Fractiedagen in Eindhoven. Lezing en debat over vluchtelingen met de collega's. pic.twitter.com/xym2WMJ5hL
— Theo Francken (@FranckenTheo) September 8, 2015