Nieuwe cryptomunt nestelt zich razendsnel in de top 10

Geschreven met input van Ethereumkoers en Cardanokoers

Er gaat geen dag voorbij of er ziet ergens een nieuw cryptoproject het levenslicht. Slechts per uitzondering wordt het eens een succesverhaal. Toch is er recent een nieuwe cryptomunt gelanceerd die al meteen veel aandacht naar zich toetrekt: Internet Computer (ICP). Volgens sommigen zou de nieuwe cryptomunt wel eens de ondergang van Ethereum kunnen betekenen.

Enkele dagen na de lancering was Internet Computer al uitgegroeid tot een van de tien grootste cryptomunten ter wereld. In een recordtempo wist Internet Computer namelijk een marktkapitalisatie van ruim 100 miljard dollar te vergaren, maar na enkele dagen was dit alweer teruggezakt naar zo’n 37 miljard dollar. Toch is ook dat nog steeds ruimschoots voldoende om een plek bij de tien grootste cryptomunten te claimen.

De cryptomunt die de big tech buitenspel moet zetten 

Dit cryptoproject werd opgezet door Dominic Williams en DFINITY Foundation, een Zwitserse non-profitorganisatie. Zij hebben er maar liefst vijf jaar aan gewerkt. Oprichter Dominic Williams heeft al langer een hekel aan de internetgiganten die de markt domineren. Daar plaatst hij nu een gedecentraliseerd en veilig netwerk tegenover. Via het NNS (Network Nervous System) verbindt hij duizenden onafhankelijke datacenters met elkaar, waardoor er rechtstreeks via het internet oneindig schaalbare softwaresystemen kunnen worden gebouwd die niet langer afhankelijk zijn van welbepaalde clouddiensten, servers en bedrijven. Het datacenternetwerk biedt zelfs de mogelijkheid om autonome software te ontwikkelen. Zo’n software wordt niet langer door een eigenaar beheerd. Zo zouden er socialemediaplatformen kunnen worden gebouwd waarbij persoonsgegevens niet verder worden gebruikt. 

De onafhankelijke datacenters ontvangen in ruil voor de door hen geleverde rekenkracht een eerlijke vergoeding. Deze vergoeding wordt geregeld door middel van de ICP-token (Internet Computer Protocol). Deze ICP-tokens leveren ook stemrecht op, waardoor het de gebruikers zijn die de verdere evolutie van Internet Computer bepalen.

Mogelijk slecht nieuws voor Ethereum

Wat de komst van Internet Computer voor Ethereum betekent, is onduidelijk. Net zoals Ethereum draait het namelijk ook bij Internet Computer om slimme contracten, terwijl Internet Computer aan een snelheid kan werken waar andere blockchainsystemen enkel maar van kunnen dromen. Hoewel de oprichter Dominic Williams ontkent dat hij Ethereum wil uitschakelen, reageerde de Ethereum koers heel grillig. De koerwaarde was namelijk al een tijdje in stijgende lijn, maar kende na de lancering van ICP toch een terugval. 

Geen garanties voor de toekomst

Een van de redenen waarom het enthousiasme voor Internet Computer zo groot is, is omdat het een van de best gefinancierde projecten in de cryptowereld is. Nog voor de lancering werd er namelijk al ruim 160 miljoen dollar opgehaald. Hoe dan ook is een blitzstart in de cryptowereld nooit een garantie voor succes. Neem bijvoorbeeld de Cardano koers. Ook Cardano is een platform waarop slimme contracten kunnen draaien. Na de lancering schommelde de waarde rond 1 à 2 eurocent, om dan eind 2017 snel te klimmen en begin 2018 op 1 euro af te klokken. Nadien ging het razendsnel bergafwaarts en bleef de waarde jaren schommelen tussen 2 en 8 eurocent. Pas begin 2021 begon de koerswaarde opnieuw te klimmen en intussen is de grens van 1 euro opnieuw ruimschoots overschreden. Het toont aan dat cryptomunten heel volatiel blijven. Dit maakt investeren in cryptomunten kansrijk, maar ook heel risicovol.

Meer
Lees meer...