Wie een verkeersovertreding begaat, moet binnenkort meer betalen. De federale regering gaat de verkeersboetes verhogen met 9 tot 25 euro. Dat schrijft De Standaard.
Volgens de planning die nu op tafel ligt worden de boetes vanaf half augustus verhoogd. Concreet gaat het om kosten die gepaard gaan met het zogenaamde Crossborder-platform, een digitaal systeem dat ertoe geleid heeft dat meer dan 90 procent van de boetes wordt betaald. Tot nu toe worden die kosten door de overheid en dus de belastingbetaler betaald. Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Justitie, wil daar binnenkort verandering in brengen.
Tot 25 euro duurder
Een programmawet die gisteren werd goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie en eerstdaags voorligt in de plenaire, voorziet in een nieuwe “administratieve toeslag” voor al die boetes. Op die manier zal de beboete persoon de extra kosten op zich moeten nemen. Wie beboet wordt, zal vanaf de tweede maand van de zomervakantie dus meer moeten betalen.
Er komt een toeslag van 8,84 euro voor wie een verkeersboete of minnelijke schikking voor andere misdrijven moet betalen. Voor wie moet worden aangemaand om te betalen of wie van een rechter een boete krijgt opgelegd, gaat het om 25,32 euro. Ook Belgen die een boete in het buitenland krijgen, moeten die laatste som extra betalen.
Meer boetes
Voor de laagste verkeersboetes, momenteel 53 euro, betekent de laagste toeslag een verhoging van het bedrag met 17 procent. Gemiddeld gaat het om een verhoging met 6,75 procent.
De nieuwe toeslag moet overigens 15 miljoen euro in het laatje brengen. De inkomsten voor de daaropvolgende jaren worden telkens begroot op 43 miljoen euro. Van Quickenborne verwacht meer verkeersboetes in de toekomst “door de inwerkingtreding van meer trajectcontroles en een hogere pakkans.”
(lb)