In de rechtbank van Antwerpen kreeg voormalig radiomaker Sven Pichal zijn straf te horen voor het bezitten en verspreiden van beelden van kindermisbruik. De rechter gaf hem drie jaar cel, volledig met uitstel.
Ongeveer één maand na de rechtszaak rond Sven Pichal en bijna anderhalf jaar na het losbarsten van de zaak rond de voormalige radiomaker kreeg hij vandaag zijn straf te horen in de rechtbank van Antwerpen. Bij aankomst aan de rechtbank kreeg Pichal van een man een vloeistof over zich heen. Het gaat vermoedelijk om urine, al is dat niet bevestigd.
Drie jaar voorwaardelijk
Daarna was het aan de rechter om het vonnis voor te lezen. “De feiten zijn zeer ernstig. Ze getuigen van een buitensporig verminderd normbesef, een laakbare mentaliteit en een totaal gebrek aan respect voor het leed dat schuilgaat achter beelden van seksueel misbruik van deze extreem jonge kinderen”, klonk het daar.
Uiteindelijk kreeg Sven Pichal drie jaar celstraf, volledig met uitstel. Dat is minder dan wat de openbare aanklager had gevraagd. Die vroeg 37 maanden gevangenisstraf, maar had daarbij expliciet gevraagd om één jaar effectief te geven. Daar ging de rechter dus niet op in.
Voorwaarden
Om te voorkomen dat zijn voorwaardelijke straf effectief wordt, moet Pichal zich vijf jaar lang aan bepaalde voorwaarden houden. Zo mag hij geen alcohol drinken of drugs nemen. Daar moet hij ook maandelijks testen voor afleggen. Daarnaast moet hij meermaals langsgaan bij de justitieassistent en de probatiecommissie. Ook moet hij intensieve therapie volgen.
Er geldt ook een volledig verbod om te werken met minderjarigen, contact te zoeken en zich op plaatsen te begeven waar minderjarigen zijn zonder dat er volwassenen aanwezig zijn. Tot slot mag hij geen andere strafbare feiten plegen en moet hij op een vast adres verblijven. Het idee achter deze straf van de rechter is dat Pichal zo de keuze krijgt tussen zich intensief te laten behandelen of de gevangenis in te gaan.
Reacties
Sven Pichal gaat niet in beroep tegen zijn straf.
Child Focus reageerde met gemengde gevoelens op de uitspraak. “Uit het oogpunt van de ongeïdentificeerde slachtoffers op de beelden is het moeilijk om opgelucht te zijn, zij krijgen geen uitstel van straf, maar zijn getekend voor het leven. Maar we zijn blij dat ze een erkenning hebben gekregen”, zei CEO Nel Broothaerts.