Dit zochten we in 2023: Google deelt meest trending zoektermen in België

Google heeft zijn jaarlijkse eindejaarslijstjes gedeeld. Daarin somt het de meest trending zoektermen op van het afgelopen jaar in verschillende categorieën.

Het einde van het jaar komt er weer aan en dus is het tijd voor eindejaarslijstjes. Zo kregen we al de wereldwijde en Belgische Spotify Wrapped te zien en volgden later ook de populairste gerechten van Deliveroo. Naar goede gewoonte heeft ook Google opnieuw zijn ‘Year in Search‘ gedeeld. Daarin lijst het op welke zoektermen het afgelopen jaar het meest trending waren. Dat doet het in verschillende categorieën en zowel globaal als per land. Wij lijsten de belangrijkste zaken op waar in 2023 naar gezocht werd in België. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat het gaat naar zaken die vaker werden gezocht in vergelijking met het jaar ervoor.

Belgische persoonlijkheden

 1. Sven Pichal
 2. Boris Van Severen
 3. Olivier Vandecasteele
 4. Conner Rousseau
 5. Jeroen Leenders
 6. Bart De Pauw
 7. Fien Germijns
 8. Nicolas Caeyers
 9. Frank Deboosere
 10. Elisabeth Lucie Baeten

Traditioneel zien we in de lijst van Belgische persoonlijkheden die trending zijn altijd enkele ontdekkingen opduiken uit De Slimste Mens ter Wereld. Dit jaar is dat bijvoorbeeld comedian Jeroen Leenders, (radio)presentatrice Fien Germijns en auteur, scenarist en influencer Elisabeth Lucie Baeten. Die laatste zien we maandagavond meteen terugkeren.

Bij Boris Van Severen hielp zijn optreden als Hippo in The Masked Singer dan weer om hem bij het brede publiek bekend te maken. Dat programma leverde vorig jaar overigens maar liefst vier namen af in de top tien van Year in Search. Door het speciale seizoen van De Allerslimste Mens ter Wereld, met minder onbekende deelnemers, was er van die kant toen uiteraard minder concurrentie.

Internationale persoonlijkheden

 1. Pierre Palmade
 2. Soundos
 3. Jenna Ortega
 4. Andrew Tate
 5. Jeremy Renner
 6. Joost Klein
 7. Brendan Fraser
 8. Amandine Pellissard
 9. Erdogan
 10. Hannah Waddingham

Een bonte verzameling bij de internationale persoonlijkheden die de zoektermen van de Belgen in 2023 tekenden. Nadat we vorig jaar Vladimir Poetin en Marine Le Pen zagen als politici, wordt hun plaats deze keer ingenomen door Recep Tayyip Erdogan. De aardbeving in Turkije is daar ongetwijfeld niet vreemd aan.

Influencer Andrew Tate en acteur Jeremy Renner waren vooral in het begin van het jaar trending, die eerste door in de gevangenis te belanden en die tweede door levensgevaarlijk gewond te raken. In mei was het dan weer tijd aan Hannah Waddingham om te schitteren als presentatrice van het Eurovisiesongfestival.

Met Soundos El Ahmadi en Joost Klein zien we hier overigens ook twee namen uit De Slimste Mens ter Wereld terugkeren. Nu die laatste voor Nederland naar het Eurovisiesongfestival mag, zullen we zijn naam volgend jaar ongetwijfeld nog vaak horen.

Jenna Ortega (Wednesday) en Brendan Fraser (The Whale) schittererden dan weer op het kleine en grote scherm, terwijl Pierre Palmade en Amandine Pellissard vooral in zuidelijk België trending waren.

Actualiteit

 1. Israël
 2. Aanslag Brussel
 3. Chandrayaan-3
 4. Hamas
 5. Staatsbon
 6. Gaza
 7. Palestina
 8. Emile
 9. Bedwantsen
 10. Aardbeving Turkije

De oorlog in Gaza domineert al enkele maanden het nieuws en zorgt dan ook voor vier van de tien meest gezochte termen uit de actualiteit. Daarnaast scoort uiteraard ook de aanslag in Brussel tijdens de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Zweden hoog.

De Indiase maanmissie Chandrayaan-3 is een verrassing op het podium, terwijl het succes van de staatsbon en de schrik voor de bedwantsen logische vermeldingen zijn in de top tien. De vermiste Franse peuter Emile is dan weer vooral in Wallonië al maanden talk of the town.

Waarom …?

 1. Waarom is Chiara uit Big Brother?
 2. Waarom oorlog in Israël?
 3. Waarom zijn bananen krom?
 4. Waarom dragen Joodse vrouwen een pruik?
 5. Waarom geen Giro meer op VTM?
 6. Waarom is de lucht blauw?
 7. Waarom losse zwemshort verboden?
 8. Waarom moet ‘tenslotte’ hier ‘ten slotte’ zijn?
 9. Waarom PET-scan?
 10. Waarom mag Australië meedoen aan het Eurovisiesongfestival?

Heel wat uiteenlopende zaken hielden duidelijk de Belg bezig in 2023. Zo vinden we belangrijke levensvragen op 3 en 8 en verdwenen zaken op televisie op 1 en 5. Op 10 vinden we dan weer een klassieker terug, terwijl het harde nieuws hier de tweede plaats bezet.

Meer
Lees meer...