Belgen zoeken online massaal info op over de staatsbon en termijnrekeningen

De eenjarige staatsbon prikkelt de interesse van de Belgen. In slechts drie dagen tijd kon de overheid ruim 12 miljard euro ophalen. Ook wanneer we naar de zoekopdrachten in Google kijken, zien we dat de overheidsobligatie de Belgen bezighoudt.

Waarom is dit belangrijk?

De eenjarige staatsbon is een alternatief van de overheid voor het spaarboekje. Bedoeling is om de banken aan te zetten de spaarrentes te verhogen. Momenteel blijft het verbazend stil op de spaarmarkt. Sommige spelers hebben intussen wel de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar tijdelijk verhoogd, of zo'n product toegevoegd aan hun aanbod.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Het aantal zoekopdrachten met daarin de term “staatsbon” is tussen 21 en 28 augustus fors gestegen. Dat leert een analyse van Leslie Leuenberger, data-analist bij Google Trends.

  • Leuenberger tekende de voorbije zeven dagen een stijging met maar liefst 940 procent op.
  • Aan Franstalige kant is het aantal zoekopdrachten waar de term “bon d’etat” in voorkomt tijdens diezelfde tijdspanne toegenomen met 1.530 procent.
  • Wat blijkt nog? De Vlamingen willen in de eerste plaats weten hoelang ze nog kunnen beleggen in de staatsbon. In Franstalig België stellen ze zich dan weer de vraag waar ze kunnen intekenen op de staatsbon.
    • Ter verduidelijking: Je kunt rechtstreeks intekenen via het Federaal Agentschap van de Schuld. Als je via die weg een deel van je geld wilt uitlenen aan de overheid heb je tot 31 augustus de tijd om dat te doen.
    • Je kunt ook aankloppen bij één van de dertien banken die dat financieel product aanbieden. In dat geval loopt de deadline af op 1 september.

Ook termijnrekening verschijnt in meer zoekopdrachten

Details: Sinds de lancering van de staatsbon hebben verschillende banken de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar opgetrokken zodat die evenveel opbrengt als de overheidsobligatie. Anderen hebben dan weer zo’n product toegevoegd aan hun gamma. Bij drie banken is de termijnrekening zelfs lucratiever dan de staatsbon.

  • Dat er een alternatief bestaat voor de staatsbon, is ook de Belgische spaarders niet ontgaan. De zoekopdrachten naar info over die spaarformule zijn de afgelopen zeven dagen met 1.430 procent toegenomen.

Opgemerkt: Hoe dan is ook de lancering van de eenjarige staatsbon een succes. De overheid kon tijdens de eerste drie dagen van de uitgifte al 12,24 miljard euro ophalen. Dat is twee keer meer dan het vorige recordbedrag. In 2011 hebben de Belgen in totaal 5,7 miljard euro uitgeleend aan de staat. (nd)

Meer
Lees meer...