Dinsdag rolt Huawei zijn eigen besturingssysteem Harmony 2.0 voor smartphones uit. Daarmee wil Hauwei de afhankelijkheid van Google’s Android afbouwen en opnieuw de Amerikaanse markt betreden. Huawei kon Android niet meer gebruiken sinds 2019, toen de regering-Trump het bedrijf op een zwarte lijst zette.
In een video die exact 15 seconden duurde, kondigde Huawei op 25 mei via het Chinese sociale mediaplatform Weibo zijn eigen besturingssysteem aan. De officiële release staat gepland voor woensdag 2 juni, weet Reuters.
De release van HarmonyOS 2.0 is een grote stap voor de Chinese techgigant
- Huawei werd in 2019 op een zwarte lijst gezet door de regering-Trump. Volgens de Amerikaanse overheid onderhield het bedrijf te nauwe banden met het Chinese leger en zou het China ook bijstaan met spioneren.
- Daardoor kon Huawei niet meer samenwerken met Amerikaanse techbedrijven zoals Google, die het Android-besturingssysteem aanleveren dat op de Chinese smartphones draaide.
- Huawei kende in het laatste kwartaal van 2018 nog een globaal marktaandeel van 19 procent voor de verkoop van smartphones. In hetzelfde kwartaal van 2020 zakte dat aandeel onder één procent.
- Sinds 2019 werkt Huawei aan een oplossing om toch smartphones te blijven verkopen in de Verenigde Staten.
- Met de implementering van HarmonyOS hoopt Huawei langs de sancties te glippen door niet meer te moeten vertrouwen op Android.
- Android en Apple’s iOS hebben samen een globaal marktaandeel van bijna 99 procent binnen de wereld van besturingssystemen voor smartphones, volgens gegevens van Statista.
- HarmonyOS werd oorspronkelijk ontwikkelt in 2019 voor allerlei smart devices zoals tv’s en speakers. Inmiddels stak Huawei miljoenen dollars in het bijwerken van de software zodat het ook voor smartphones kan aangewend worden.
- Twee jaar later staat Huawei opnieuw klaar om de Amerikaanse markt te betreden en het duopolie van Google en Apple te belagen.
- Een nieuwe Huawei-smartphone werd voorlopig niet aangekondigd.
Hoe Huawei de tech-vijand van de VS werd
- In 2005 brengt de Amerikaanse luchtmacht een rapport uit waarin te lezen staat dat Huawei banden met het Chinese leger zou hebben. Huawei ontkende dit.
- Het Amerikaanse Congres waarschuwt in 2012 voor het gebruik van hardware die wordt aangeleverd door Huawei en ZTE, een andere Chinese telecomgigant.
- In 2018 wordt Meng Wanzhou, de CFO van Huawei, samen met haar dochter gearresteerd in Canada. Huawei zou volgens de Amerikaanse overheid handelssancties die Iran opgelegd werden, omzeilen.
- Tegen 2019 wordt Huawei door de Amerikaanse overheid aangeklaagd voor een hele reeks overtredingen. De belangrijkste daarvan is het samenzweren met andere landen om Amerikaanse handelssancties te omzeilen.
- Niet veel later komt Huawei terecht op de zwarte lijst van Trump. De verkoop van Huawei-smartphones keldert.
- Huawei’s vicepresident Vincent Peng publiceert op 26 mei 2021 een opiniestuk in de Japanse krant Nikkei Asia. Hij zoekt benadering tot de Amerikaanse president Biden om de geschillen te bespreken.
- Enkele dagen later lanceert Huawei haar eigen OS met Harmony 2.0. Hoe de Amerikaanse overheid zal reageren moet nog blijken.