Zijn smartphones te duur? De toekomst ziet er alvast niet rooskleurig uit voor de consument

Het is moeilijk om het feit te negeren dat de prijzen van smartphones, en in het bijzonder de duurdere modellen, het voorbije jaar fors zijn gestegen. En de kans is klein dat die tendens snel zal keren.

Nieuwe generatie chips

Het toegenomen prijskaartje is onder meer het gevolg van de verbeteringen die aan smartphones worden aangebracht, of het nu gaat om de batterij, het vermogen of de kwaliteit van de camera. En de komst van een nieuwe generatie chips zal de prijzen naar alle waarschijnlijkheid verder de hoogte injagen.

  • De industrie bereidt zich voor om over te schakelen op 3nm-chips voor smartphones in het topsegment.
  • Data engineer Yogesh Brar, die door veel media als een betrouwbare bron wordt beschouwd, verwacht alvast dat die omschakeling de smartphones duurder zal maken.
  • De technologie die wordt gebruikt om de nieuwe chips te produceren, is duur omdat er een beperkt aantal van is vergeleken met de infrastructuren die zijn gebruikt voor de vorige, breder ingezette generaties.

De details: De prijs van de topmodellen kan stijgen met 50 à 200 dollar.

  • Brar verwacht dat de belangrijkste high-end smartphones – iPhone 15, Galaxy S24, Xiaomi 14 en Pixel 8 – getroffen zullen worden door die prijsverhogingen.

Andere factoren die de prijs een boost geven

Opgemerkt: Die opmerkelijke prijsstijging zal niet enkel te wijten zijn aan de overschakeling naar 3nm-chips.

  • Om te beginnen zijn de consumenten vrij trouw. Zij zullen zich niet snel laten afschrikken door hogere prijs om een nieuwe smartphone te kopen, en dat weten de producenten.
  • Voorts verbeteren de producenten ook de andere componenten van een smartphone. De consument krijgt uiteindelijk de rekening gepresenteerd voor die upgrades.
  • Tot slot heeft de economische context ook een impact. Hoewel de smartphoneproducenten bergen geld verdienen, hebben ze ook te lijden onder inflatie. Ook zij hebben de prijs van de onderdelen voor hun producten het afgelopen jaar zien stijgen. Opnieuw zullen ze deze stijging doorrekenen aan de consument.

Conclusie: Al die factoren zullen ervoor zorgen dat het prijskaartje van de smartphones uit het topsegment in de nabije toekomst verder zal stijgen. Een voorspelling die natuurlijk nog bevestigd moet worden, maar Tim Cook, CEO van Apple, heeft het zelf al gezegd: Apple-klanten zijn bereid om meer te spenderen aan een nieuwe iPhone.

Meer
Lees meer...