O.J. Simpson (76) overleden aan kanker

De Amerikaanse voormalige American football-speler O.J. Simpson is overleden op 76-jarige leeftijd. Hoewel hij een van de beste spelers van zijn generatie was, zullen velen hem vooral herinneren door het proces over de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Simpson was de hoofdverdachte in dit proces, maar ging uiteindelijk vrijuit.

O.J. Simpson is gisteren, op 10 april 2024, overleden. Dat heeft zijn familie laten weten in een officieel statement. Simpson kreeg recent te kampen met prostaatkanker en dat is hem nu ook fataal geworden. Hij werd 76 jaar oud.

O.J. Simpson

O.J. Simpson was in de jaren 60 en 70 een van de beste American football-spelers van het moment. Hij speelde als running back voor de Buffalo Bills (1969-1977) en de San Francisco 49ers (1978-1979) in de NFL. Daarnaast was O.J. Simpson ook te zien in verschillende films en series. Hij combineerde dit een tijdje met zijn sportcarrière, maar later werd dit zijn hoofdverdienste.

Maar in 1994 kwam Simpson in opspraak. Zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar nieuwe vriend Ronald Goldman werden toen dood aangetroffen. Al snel werd er naar O.J. Simpson gekeken als hoofdverdachte. En heel wat bewijsstukken leken dit ook te bevestigen.

Achtervolging

Het meest legendarische moment is waarschijnlijk de achtervolging van O.J. Simpson. In een witte Ford Bronco probeerde Simpson weg te vluchten van de politie. De achtervolging werd gefilmd door een helikopter van de zender KCBS en live op televisie uitgezonden. Zo konden zo’n 95 miljoen mensen live kijken hoe Simpson een uur lang uit de handen van de politie kon blijven. Uiteindelijk keerde Simpson terug naar huis, waar hij nog 45 minuten in de auto bleef zitten voor hij zich overgaf aan de politie. In zijn auto werd 8.000 dollar gevonden, een valse baard en snor, een paspoort en een geladen pistool.

In 1995 was het dan tijd voor het proces over de moord op Nicole Brown Simpson en Ronald Goldman. Tijdens dat proces werd Simpson verdedigd door zijn goede vriend advocaat Robert Kardashian (ja, de vader van). Uiteindelijk duurde het proces 133 dagen en na minder dan drie uur overleg verklaarde de jury Simpson over de volledige lijn onschuldig. Drie jaar later werd Simpson in een burgerlijke zaak wél aansprakelijk bevonden voor de moorden. Hij werd daarbij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 33,5 miljoen dollar aan de nabestaanden. Hiervan betaalde Simpson echter maar een klein deel.

Gewapende overval

Hoewel Simpson dus vrijuit ging voor de moord op zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend, belandde hij in 2008 toch in de cel voor een gewapende overval op een casino in Las Vegas in 2007. Hij kreeg toen een gevangenisstraf van 33 jaar, waarvan hij 9 jaar uitzat.

In 2017 kwam O.J. Simpson vrij. Zes jaar later, in mei 2023, werd prostaatkanker vastgesteld bij O.J. Simpson. Daaraan is hij nu overleden. In een statement laat zijn familie weten dat hij overleed omringd door zijn kinderen en kleinkinderen.

Meer
Lees meer...