Serie om dit weekend te bingewatchen: The People vs OJ Simpson, liever een steengoede serie dan een Oscar

In afwachting van het vervolg van het grote najaarsoffensief hebben we deze week nog eens een serie uit de niet eens zo oude doos gekozen voor onze bingewatchrubriek. The People vs OJ Simpson was al op de Vlaamse televisie te zien, en als je het gemist hebt, dan staat alles ook nog eens op Netflix. Het is het perfecte voorbeeld van hoe een potentiële Oscar-film tegenwoordig veel liever een steengoede serie wordt.

Om de titel volledig te maken, zouden we er ook nog American Crime Story moeten voor zetten. Het gaat namelijk om een serie die ieder seizoen een ander verhaal zal vertellen. Allemaal zijn ze wel waargebeurd. Intussen is ook al bekend waar de volgende twee seizoenen over zullen gaan. Begin 2018 krijgen we het verhaal over de moord op Gianni Versace, en daarna volgt nog een reeks over de gebeurtenissen na orkaan Katrina in New Orleans. De lat ligt wel hoog na het sterke debuut over OJ Simpson, de bekende football-speler die na z’n carrière berucht werd door een moordzaak.

De serie past perfect in het rijtje van waargebeurde verhalen over bekende figuren, waar in het verleden al Oscars voor zijn uitgedeeld. Alleen is het hier netjes verdeeld in een tiendelige reeks. Niet dat het daarmee langdradig en saai is, het verhaal is boeiend genoeg. Anno 2017 is een goede serie vaak beter dan een potentiële Oscar-winnaar.

OJ Simpson

Voor wie OJ Simpson ondanks alles niet kent of enkel de naam al eens gehoord heeft: de man was ooit een heel populaire football-speler in de VS. Na zijn carrière als speler begon hij aan een tweede leven als acteur op het witte doek. Maar sinds de jaren 90 kwam hij vooral negatief in het nieuws. In 1994 werd hij de hoofdverdachte in een moordzaak toen zijn ex-vrouw Nicole Brown en een vriend van haar dood werden aangetroffen. Alles wees al snel in zijn richting, al bleef Simpson ontkennen.

De macht die hij als publieke figuur nog steeds had, werd op dat moment pas echt duidelijk. De politie was een soort speelbal van Simpson. Zo kreeg hij dankzij inspanningen van zijn advocaten de kans om zichzelf enkele dagen later aan te geven. Normaal zou de verdachte van een dubbele moord onmiddellijk worden gearresteerd en nooit op borgtocht kunnen vrijkomen. Echt hilarisch werd het toen hij zich dan toch niet kwam aangeven en een agent toevallig zijn auto zag rondrijden. Simpson zat met een pistool op de achterbank en even later zou een lange achtervolging beginnen.

Historische achtervolging

De beelden werden live op televisie uitgezonden, en zelfs de NBA-finale moest wijken. Het zal nog steeds de best bekeken politieachtervolging uit de geschiedenis van de Amerikaanse televisie zijn. Langs de route stonden duizenden mensen, en velen van hen waren OJ Simpson aan het toejuichen, want hij was na al die jaren nog steeds een graag geziene figuur. En hij kreeg het voordeel van de twijfel van z’n fans. De politie durfde niet ingrijpen en vormde een lange colonne achter de beroemde Ford Bronco van Simpson. Uiteindelijk liet hij de wagen naar z’n huis rijden, maar Simpson bleef nog 45 minuten zitten voor hij naar buiten kwam.

Deze beroemde achtervolging vormt het onderwerp van de magistrale tweede aflevering van de reeks. Daarna begint het proces, want daarover gaat de serie uiteindelijk. De hele zaak is destijds rechtstreeks op televisie uitgezonden, dus eigenlijk ging de show rond OJ Simpson gewoon verder. Voor wie de geschiedenis niet kent, gaan we de uitspraak van de jury nog niet verklappen, maar het verhaal rond Simpson eindigde daar in elk geval niet mee. Ook vandaag komt hij nog regelmatig in het nieuws, maar z’n extreme populariteit is hij na dat alles wel kwijt.

3 personages om te zien:

1. OJ Simpson (Cuba Gooding Jr.)

Normaal bespreken we per serie altijd de drie personages die er voor ons uitspringen, maar in dit geval gaat het dus om echte personen. Al zijn die stuk voor stuk karikaturen geworden, en zijn ze zo mogelijk nog beter dan echte personages. Cuba Gooding Jr. speelt bijvoorbeeld de rol van OJ Simpson, en hij zet er meteen één van zijn grootste acteerprestaties mee neer. Je voelt meteen dat OJ Simpson mentaal niet de sterkste figuur is, en de acteur weet dezelfde sympathie bij ons op te wekken als Simpson in de tijd van zijn proces.

Hij won er uiteindelijk geen Emmy voor beste acteur mee, maar hij was wel meer dan terecht genomineerd. Je gaat als kijker ook twijfelen of Simpson wel in staat is tot zo’n moord. En dat is precies wat de acteur in dit geval moest bereiken. Al hebben zijn advocaten daar ook wel bij geholpen.

2. Robert Shapiro (John Travolta)

Minstens zo goed is de rol van John Travolta. Hij speelt Robert Shapiro, een van de advocaten van Simpson. Maar hij is eigenlijk even mediageil als zijn cliënt en wil absoluut voortdurend in de spotlights staan. Daarbij is zijn carrière belangrijker dan die van de persoon die hij verdedigt. Shapiro krijgt het echter zwaar te verduren wanneer Simpson met Johnnie Cochran nog een andere belangrijke advocaat aanneemt. En die krijgt uiteindelijk zelfs de hoofdrol waardoor Shapiro in de schaduw dreigt te komen.

Natuurlijk herken je John Travolta wel in dit personage, maar toch is er goed werk geleverd om hem een meedogenloze look te geven. Een zeer mooie prestatie alweer van de acteur.

3. Johnnie Cochran (Courtney B. Vance)

De echte ster van de rechtszaal tijdens het proces waren misschien niet de bovenste twee, maar wel Johnnie Cochran. De inmiddels overleden advocaat heeft behalve OJ Simpson nog meer beroemde zaken gepleit. Onder andere Michael Jackson en Snoop Dogg zijn klanten van hem geweest. Hij was zo’n beetje wat Jef Vermassen op Vlaams niveau geworden is: een advocaat die de naam had altijd te winnen en iedereen vrij te kunnen krijgen. Al gaat het bij Cochran toch nog een stapje verder.

Courtney B. Vance zet de advocaat op een verbluffende manier neer. Hij is ook de reden waarom Cuba Gooding Jr. naast een Emmy greep, aangezien hij er zelf mee ging lopen. Verdiend ook wel.

Waarom kijken?

Als we de acteurs hierboven noemen, mogen we eigenlijk niet vergeten vermelden dat er nog meer sterke rollen in deze serie zitten. Sarah Paulson speelt Marcia Clark, de vrouw die de handschoen tegen de advocaten van OJ Simpson opnam.

En ook Ross uit Friends doet mee in één van zijn beste niet-komische rollen. David Schwimmer is Robert Kardashian, en dat is inderdaad de vader van Kim, Kourtney en Khloé, die intussen om heel andere redenen beroemd geworden zijn. Robert kan het allemaal niet meer weten, want ook hij is intussen al een tijdje overleden. Je leert hem kennen als een goede vriend van OJ Simpson, en uiteindelijk wordt hij dus lid van z’n indrukwekkend legertje advocaten.

Natuurlijk hadden ze dit verhaal en deze rechtszaak in één film ook kunnen vertellen, maar in een serie heb je de kans om de personages te ontwikkelen. Zo komen ze nog overtuigender tot leven, aangezien je ze echt leert kennen. Je gaat zeker schommelen tussen geloof en ongeloof wanneer je OJ Simpson bezig ziet. Als je natuurlijk weet hoe het nadien is verder gegaan, dan heb je waarschijnlijk wel al een oordeel gevormd.

In afwachting van het veelbelovende tweede seizoen van deze serie over waargebeurde feiten kan je dus de beroemdste rechtszaak uit de Amerikaanse geschiedenis nu volledig op Netflix bekijken. Als je dat nog niet gedaan hebt, dan weet je wat doen. En geniet ondertussen van de heerlijke acteerprestaties.

Meer
Lees meer...