Amerikaanse overheid moet misbruikte gymnastes 138,7 miljoen dollar schadevergoeding betalen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een akkoord bereikt over een schadevergoeding van 138,7 miljoen dollar (130 miljoen euro) aan zo’n 100 vrouwelijke gymnastes die door Larry Nassar zijn misbruikt. Nassar was jarenlang ploegdokter van het nationale vrouwenturnteam. Hoewel er al meerdere jaren klachten waren over hem deed de FBI daar nooit iets mee.

In september 2016 barstte in de Verenigde Staten de bom toen de lokale krant The Indianapolis Star als eerste berichtte over seksueel misbruik binnen USA Gymnastics. Spilfiguur in heel de zaak was Larry Nassar, ploegarts bij de Amerikaanse turnploeg en bij Michigan State University. Over een periode van 14 jaar misbruikte Nassar minstens 265 vaak minderjarige meisjes. Onder zijn slachtoffers zitten meerdere bekende Amerikaanse gymnastes, zoals viervoudig olympisch kampioene Simone Biles.

In 2017 bekende Nassar de feiten. Hij werd daarna in drie verschillende processen schuldig bevonden aan het bezit van kinderporno en seksueel misbruik. Daarvoor is hij veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 175 jaar. Zowel HBO (At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal) als Netflix (Athlete A) maakten een documentaire over de zaak.

Schadevergoedingen

Met die veroordeling was de kous echter nog niet af. Bijna 100 gymnastes dienden in de zomer van 2022 een klacht in tegen de FBI. Ze eisten toen allemaal samen meer dan 1 miljard dollar schadevergoeding. De vrouwen verwijten de FBI ernstig plichtsverzuim door te weigeren gymnastes te interviewen die bereid waren om over het misbruik te praten meer dan een jaar voor het schandaal rond Larry Nassar losbarstte. Daardoor kon de arts nog ongeveer 100 jonge vrouwen en kinderen seksueel misbruiken.

Bijna twee jaar na die klachten is er nu een akkoord bereikt over de schadevergoeding die het ministerie van Justitie zal betalen aan de gymnastes. Het gaat om een bedrag van 138,7 miljoen dollar (130 miljoen euro).

1 miljard dollar

Met dat bedrag erbij komt de totale schadevergoeding die de slachtoffers hebben gekregen op zo’n 1 miljard dollar. In 2018 betaalde de Michigan State University, waar klachten over Nassar meermaals waren genegeerd, de honderden slachtoffers al eens 500 miljoen dollar (468 miljoen euro). Daarna volgde in 2021 ook nog eens 380 miljoen dollar (356 miljoen euro) van het USA Gymnastics en het Amerikaanse OIympic & Paralympic Committee.

Meer
Lees meer...