Simone Biles en 90 andere gymnastes eisen 1 miljard dollar schadevergoeding na nalatigheid in onderzoek naar seksueel misbruik

De advocaten van meer dan 90 gymnastes hebben in de Verenigde Staten claims ingediend voor een totaalbedrag tussen de 1 miljard en 1,2 miljard dollar (tussen de 933 miljoen en 1,1 miljard euro) van de FBI. Ze beschuldigen die er namelijk van nalatig geweest te zijn in het onderzoek naar Larry Nassar. Die voormalige ploegarts van USA Gymnastics is veroordeeld voor het misbruiken van honderden minderjarige meisjes. De FBI zou een jaar voor de zaak aan het licht kwam op de hoogte zijn gebracht, maar deed niets met die klachten.

In september 2016 barstte in de Verenigde Staten de bom toen de lokale krant The Indianapolis Star als eerste berichtte over seksueel misbruik binnen USA Gymnastics. Spilfiguur in heel de zaak was Larry Nassar, ploegarts bij de Amerikaanse turnploeg en bij Michigan State University. Over een periode van 14 jaar misbruikte Nassar minstens 265 vaak minderjarige meisjes. Onder zijn slachtoffers zitten meerdere bekende Amerikaanse gymnastes, zoals viervoudig olympisch kampioene Simone Biles.

In 2017 bekende Nassar de feiten. Hij werd tussen december 2017 en februari 2018 in drie verschillende processen voor het bezit van kinderporno en seksueel misbruik veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 175 jaar. Zowel HBO (At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal) als Netflix (Athlete A) maakten een documentaire over de zaak.

Larry Nassar – Bron: Scott Olson/Getty Images

Schadevergoeding van USA Gymnastics en USOPC

Met de veroordeling van Larry Nassar zijn de processen rond de zaak echter nog niet afgesloten. Heel wat slachtoffers verwijten namelijk verschillende instanties dat ze niets hebben gedaan om het misbruik vroeger op te merken. Zo zouden de Amerikaanse turnfederatie (USA Gymnastics) en het Amerikaans Olympisch en Paralympisch Comité (USOPC) eind vorig jaar al een schadevergoeding hebben betaald van zo’n 380 miljoen dollar (zo’n 350 miljoen euro).

FBI

Nu hebben advocaten van meer dan 90 gymnastes ook claims ingediend voor een schadevergoeding van de FBI. Bij de vrouwen die een claim indienden zitten onder andere olympische gymnasten Simone Biles, Aly Raisman en McKayla Maroney. Zij zouden elk 50 miljoen dollar (46,7 miljoen euro) eisen. Het totaalbedrag van alle claims tegen de FBI ligt volgens CNN tussen de 1 miljard en 1,2 miljard dollar (tussen de 933 miljoen en 1,1 miljard euro).

In hun beschuldig richting de FBI valt te lezen dat “het Federal Bureau of Investigation (FBI) al een aantal jaren over geloofwaardige klachten beschikte uit tal van bronnen en met bevestigend bewijsmateriaal tegen Dr. Larry Nassar over seksueel misbruik van jonge vrouwen en kinderen”.

“FBI-functionarissen, die deze kennis bezaten en in staat waren om een ​​einde te maken aan het misbruik van Nassar, waren schromelijk nalatig in hun taken. Dat heeft ertoe geleid dat Nassar tussen 28 juli 2015 en 12 september 2016 ongeveer 100 jonge vrouwen en kinderen seksueel misbruikte. De FBI is schuldig aan ernstig plichtsverzuim door te weigeren gymnasten te interviewen die bereid waren om over het misbruik te praten. Ook negeerde het bureau zijn verplichting om kindermishandeling te melden aan de relevante staat en federale agentschappen en logen ze tegen het Congres, de media en het FBI-hoofdkwartier over het gebrek aan zorgvuldigheid bij het onderzoeken van de Nassar-klacht”, gaat de claim verder.

Maggie Nichols

“De FBI wist dat Larry Nassar een gevaar was voor kinderen toen zijn misbruik van mij voor het eerst werd gemeld in september 2015. Gedurende 421 dagen werkten ze samen met USA Gymnastics en USOPC om deze informatie voor het publiek te verbergen en lieten ze Nassar doorgaan met het misbruiken van jonge vrouwen en meisjes. Het wordt tijd dat de FBI verantwoordelijk wordt gehouden”, zegt Maggie Nichols over de klacht aan CNN.

Deze voormalige wereldkampioenen was in juni 2015 een van de eerste gymnastes die het seksueel misbruik door Nassar meldde. Een jaar later werd ze, ondanks goede prestaties op de nationale kampioenschappen, door USA Gymnastics niet geselecteerd voor de Olympische Spelen. Kort daarna kondigde ze het einde van haar professionele turncarrière aan.

Meer
Lees meer...