‘Special Forces’: Jan Bakelants kijkt zijn angst in de ogen

In Special Forces gaat de loodzware opleiding voor de rekruten verder in de tweede aflevering. Daarbij staat onder andere een beklimming van een 20 meter hoge waterval met een touwladder op de planning. Dat roept bij voormalig wielrenner en huidig analist Jan Bakelants akelige herinneringen op aan een zware val uit zijn carrière.

Na een loodzware eerste aflevering wordt het er in de tweede aflevering van Special Forces niet eenvoudiger op voor de rekruten. Op het einde van twee zware dagen met zo goed als geen slaap komt de groep aan bij een waterval van 20 meter hoogte. Die moeten ze beklimmen met een touwladder.

Jan Bakelants

Voor Rekruut 7 – ex-wielrenner en analist Jan Bakelants – zorgt dat voor hevige emoties. “In 2017 ben ik tijdens de ronde van Lombardije een meter of 6 naar beneden gevallen in een ravijn. Ze hebben me geëvacueerd en bleek dat mijn rug gebroken was. Ik ben bijna een centimeter kleiner geworden daardoor”, legt hij uit.

Ondanks die zware val, betekende de blessure niet toen niet het einde van de carrière van Jan Bakelants. Hij vocht terug en won in 2022 eindelijk opnieuw een wedstrijd, namelijk de vijfde rit in de Ronde van Wallonië.

Emoties

Ook deze keer staat opgeven niet in het woordenboek van Jan Bakelants. Hij overwint zijn angsten en bereikt de top van de waterval. Daarna kost het hem wel heel veel moeite om naar beneden te kijken, iets wat meteen heel veel emoties opwekt. “Maar je hebt het wel gedaan hé”, krijgt hij te horen als steunbetuiging van de chef.

Bekijk hier het fragment uit Special Forces:

Special Forces is elke maandag te zien op VTM en staat ook op Streamz.

Meer
Lees meer...