Belgisch toptalent Nastja Claessens (19) gedraft in WNBA door Washington Mystics

Het blijft het Belgisch vrouwenbasketbal voor de wind gaan. Dat bleek afgelopen nacht nog maar eens. De jonge toptalent Nastja Claessens kreeg toen namelijk haar naam te horen tijdens de WNBA-draft. De Washington Mystics kozen de 19-jarige Claessens namelijk in de derde ronde. Voorlopig lijkt ze echter niet over te komen naar de Verenigde Staten, aangezien de Mystics haar eerder zien als een project op lange termijn.

Met een Europese titel op zak trekken de Belgian Cats komende zomer vol vertrouwen naar de Olympische Spelen in Parijs. Daar hopen ze op een medaille. In die selectie is er ongetwijfeld ook plaatst voor het jonge talent Nastja Claessens. En ook zij heeft zojuist een leuke vertrouwensboost gekregen.

WNBA-draft

Afgelopen nacht ging in de Brooklyn, New York namelijk de WNBA-draft door. Daar mogen alle ploegen om de beurten kiezen tussen de vele talenten die volgend jaar hopen deel uit te maken van de prestigieuze Amerikaanse competitie.

Alle aandacht ging daarbij aanvankelijk uiteraard naar het fenomeen Caitlin Clark, die als eerste werd gekozen door de Indiana Fever. Daarna volgden Cameron Brink naar de Los Angeles Sparks en de boomlange Kamilla Cardoso naar de Chicago Sky.

Nastja Claessens

Later op de avond kwam er ook leuk nieuws voor het Belgische basketbal. Als 30ste pick kozen de Washington Mystics namelijk verrassend voor Nastja Claessens. “Dit voelt zo onwerkelijk, maar ik ben zo blij”, reageerde jonge Belgische meteen op Instagram.

De Washington Mystics lieten wel meteen weten Claessens komend seizoen nog niet aan hun selectie te zullen toevoegen. De jonge Belgische blijft dus waarschijnlijk nog een jaar bij Castors Braine. Eerst revalideert ze echter van een polsblessure. Als daar geen verdere complicaties over opduiken, maakt Claessens komende zomer waarschijnlijk deel uit van de selectie van de Belgian Cats op de Spelen.

Voorgangers

Nastja Claessens is al de vijfde Belgische die gedraft wordt in de WNBA. In 2000 was Ann Wauters als eerste pick de allereerste Belgische. Zij zou uiteindelijk negen seizoenen spelen in de VS. In haar laatste seizoen won ze ook de titel met de Los Angeles Sparks, al was haar bijdrage eerder beperkt.

In 2002 volgde dan de selectie van Kathy Wambe, al zou zij nooit de overstap maken naar de WNBA. De Washington Mystics kozen in 2013 vervolgens Emma Meesseman, een keuze die ze zich niet zouden beklagen. Meesseman hielp de club in 2019 aan de titel.

Indiana Fever koos in 2016 point guard Julie Allemand, al zou ze daar pas in 2020 haar debuut maken. Volgend jaar komt Allemand mogelijk uit voor de Los Angeles Sparks. Tussendoor kregen met Hanne Mestdagh en Hind Ben Abdelkader ook enkele andere Belgische hun kans in de WNBA. Datzelfde hoopt ook Julie Vanloo. Zij is momenteel op proef bij de Washington Mystics, waar ze zich probeert te bewijzen.

Meer
Lees meer...