Belgian Cats pakken Europese titel en schrijven geschiedenis

De Belgische basketbalvrouwen hebben Belgische sportgeschiedenis geschreven. In het Sloveense Ljubljana haalden ze het van Spanje om hun eerste Europese titel ooit te pakken. De Belgen kenden na een vroege achterstand een moeilijke wedstrijd, maar wisten toch het laken (en de beker) naar zich toe te trekken.

De Belgian Cats zijn al langer een van de vaandeldragers van de Belgische sport. Zo wonnen ze zowel in 2017 als in 2021 brons op het Europees kampioenschap. Tussendoor bereikten ze ook voor het eerst ooit de Olympische Spelen, waar België een zevende plaats behaalde. Ondanks al die goede prestaties bleef er tot voor kort wel het gevoel dat er nog meer mogelijk was. De laatste jaren verloren de Cats namelijk regelmatig cruciale wedstrijden heel nipt.

EuroBasket 2023

Aan die frustraties hoopten ze op EuroBasket 2023 een einde te maken. Dat de Belgian Cats in topvorm zijn, bewezen ze al snel. De poulewedstrijden en de kwartfinale tegen titelverdediger Israël werden gemiddeld met 35 punten verschil gewonnen. Ook in de halve finale tegen Frankrijk verzamelden ze al snel een mooie voorsprong, maar uiteindelijk eindigde die wedstrijd toch nog op een thriller. Dankzij 67-63 plaatsen de Cats zich wel voor de finale.

In die finale wachtte België met Spanje een ervaren en zeer gevaarlijke tegenstander. Dat bleek ook al snel want na de eerste periode keken de Belgian Cats aan tegen een 17-13-achterstand, die aan de rust was opgelopen tot 32-25. Voor het eerst dit toernooi moest België zich dus terug in de wedstrijd knokken. Met een derde periode van 16-18 was er opnieuw hoop en met een slotperiode van 10-21 bewezen de Cats dat ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal ijzersterk zijn. Daarmee pakken ze hun eerste grote prijs. Overigens is België ook geplaatst voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Meer
Lees meer...