Belgian Cats halen EK-finale na thriller tegen Frankrijk

De Belgische basketbalvrouwen hebben op het Europees kampioenschap nog maar eens geschiedenis geschreven. Na een spannende wedstrijd tegen Frankrijk in de halve finale haalden de Belgian Cats het uiteindelijk met 67-63. Daarmee staan ze voor het eerst in de geschiedenis in de finale van een EK.

De Belgian Cats zijn al langer een van de vaandeldragers van de Belgische sport. Zo wonnen ze zowel in 2017 als in 2021 brons op het Europees kampioenschap. Tussendoor bereikten ze ook voor het eerst ooit de Olympische Spelen, waar België een zevende plaats behaalde. Ondanks al die goede prestaties bleef er tot voor kort wel het gevoel dat er nog meer mogelijk was. De laatste jaren verloren de Cats namelijk regelmatig cruciale wedstrijden heel nipt.

Frankrijk

Aan die frustraties hoopten ze op EuroBasket 2023 een einde te maken. Dat de Belgian Cats in topvorm zijn, bewezen ze al snel. De poulewedstrijden en de kwartfinale tegen titelverdediger Israël werden gemiddeld met 35 punten verschil gewonnen.

De halve finale tegen Frankrijk beloofde wel een moeilijkere opdracht te worden. Toch lieten de Belgen zich niet kennen, want het eerste quarter werd gewonnen door 18-8 dankzij een indrukwekkende prestatie van – opnieuw – Emma Meesseman. Bethy Mununga liet zich dan weer opmerken met enkele belangrijke rebounds.

In de tweede periode toonde Frankrijk zich iets trefzekerder, maar de Cats konden gelukkig rekenen op Julie Vanloo die opnieuw zeer goed was vanaf de driepuntlijn. Daardoor liep België uit tot 44-30. In de derde periode stokte het een beetje bij de Cats en slaagde Frankrijk erin om dichterbij te komen: 54-46. Het beloofde dus opnieuw spannend te worden en dat bleek ook al snel. Ineens toonde Frankrijk zich veel efficiënter en sloeg bij de Belgen de stress enigszins toe. Uiteindelijk wisten ze de overwinning toch over de streep te trekken.

Finale tegen Spanje

Door die zege mogen de Belgian Cats zondag spelen voor hun eerste Europese titel ooit. Tegenstander daar is Spanje. Hoewel België topfavoriet is, zal het ongetwijfeld opnieuw een lastige wedstrijd worden. Spanje pakte de voorbije vijf edities namelijk drie Europese titels.

Meer
Lees meer...