Nieuwe peiling voorspelt monsterwinst voor PVDA in Vlaanderen

Een nieuwe peiling toont heel wat opvallende resultaten. Zo wordt er forse winst voorspeld voor PVDA.

 • Een nieuwe online peiling van bureau Kantar, gedaan voor de RTBF en La Libre, tussen 8 en 18 april bij 1016 Vlamingen, 1004 Walen en 807 Brusselaars, komt met een heel stabiel landschap in Wallonië en grote verschuivingen in Brussel en Vlaanderen. De foutenmarge is 3,1 procent in Vlaanderen en Wallonië, 3,5 procent in Brussel, en eigenlijk dus waardeloos voor de Nederlandstalige stemmen daar.
 • De PVDA van Raoul Hedebouw lijkt eindelijk te profiteren van de ruime toegang tot de media, inclusief spelprogramma’s, die het de afgelopen jaren kreeg. Liefst 12,2 procent van de Vlamingen wil nu voor de communisten stemmen, daarmee zijn ze de derde grootste partij, en verdubbelen ze hun stemmenaantal
 • Vlaams Belang is ruim de grootste, met 26 procent. De N-VA haalt de tweede plek, met 20,9 procent. Een coalitie op Vlaams niveau tussen beiden is niet mogelijk, wegens geen meerderheid. Daar dreigt een coalitie met liefst vier partijen, allemaal dan verliezers van de verkiezingen, nodig te worden.
 • Voor de rest is er een heel nipte race bezig tussen cd&v en Vooruit: 11,6 procent voor oranje, en 11,5 procent voor rood. 
 • Heel opvallend: Open Vld veert weer op, en komt op 10,4 procent plots terug onder de mensen. In zetelaantallen, omdat ze in Brussel een kartel met de MR hebben, springen ze zelfs mogelijk over de andere twee centrumpartijen, op basis van projecties van professor Pascal Delwit (ULB): dan zou Alexander De Croo (Open Vld) wel eens goed geplaatst kunnen zijn om zichzelf alsnog op te volgen
 • Voor Groen volgt een dreun: de partij zit nog op 6 procent, gevaarlijk dicht tegen de kiesdrempel. Opletten of die trend zich doorzet, bij volgende peilingen.
 • Ook in Brussel verschuift er veel: de MR piekt daar al een tijdje en haalt nu 22,9 procent in de peiling. Met die score wordt het onmogelijk om hen nog opzij te zetten voor een Brusselse coalitie
 • Want de PS, de huidige leider, krijgt er een enorme klap en eindigt op 14,2 procent. Niet verwonderlijk na een pak interne ruzies en de brutale machtsgreep van huidige kopman Ahmed Laaouej (PS). Ecolo wordt beloond voor het radicaal groene beleid in de hoofdstad, met 15,5 procent. Ook Groen wint trouwens fors, en wordt met 4,6 procent erg groot. De PTB haalt 14 procent in Brussel.
 • Aan Vlaamse kant in Brussel is de peiling zoals gezegd echt weinig waard. Maar als ze zou kloppen, met 5 procent van alle Brusselse stemmen voor Vlaams Belang, en nog 3,8 procent voor N-VA is het wel belangrijk: zonder die laatste partij kan er dan geen Vlaamse meerderheid gemaakt worden. 
 • In Wallonië, dat Vivaldi wilde en Vivaldi kreeg als coalitie, verschuift er nauwelijks iets. De PS blijft de grootste met 25,4 procent, de MR haalt 20,8 procent. De PTB zakt wat en komt op 16 procent. Les Engagés worden hier ook op winst gepeild, maar minder groot, met 13,9 procent. Ecolo haalt 12,7 procent: een meerderheid van PS, Ecolo en Les Engagés, wat iedereen verwacht, is dan perfect mogelijk voor de Waalse regering.
 • Overigens doet Paul Magnette (PS) over dat laatste zelf nog weinig moeite om het discreet te houden: “De meest logische coalitie voor Wallonië is een Olijfboom”, zo zegt hij aan La Libre.
Meer
Lees meer...