J.K. Rowling haalt uit naar ‘Harry Potter’-acteurs: “Ik hoef jullie verontschuldigingen niet”

Auteur en ondertussen notoire transfoob J.K. Rowling heeft op Twitter uitgehaald naar Harry Potter-acteurs Daniel Radcliffe en Emma Watson. Zij lieten zich in het verleden namelijk al kritisch uit tegenover de auteur na een van haar rants over transpersonen. Nu laat Rowling weten dat Radcliffe en Watson zich niet moeten proberen verontschuldigen tegenover haar.

De auteur van de Harry Potter-boekenreeks J.K. Rowling, komt tegenwoordig vaker in het nieuws over haar transfobe uitspraken dan over haar werk. Op dit moment voert Rowling opnieuw zware discussies met mensen die transgenderrechten steunen. De aanleiding is een nieuwe studie van de Britse National Health Service. Die stelt dat er een enorme stijging is in het aantal kinderen en jongeren met genderdysforie en dat die niet op de juiste manier geholpen worden. Rowling was hier niet over te spreken en liet dat duidelijk merken in een reeks tweets.

Woedend

Het onderzoek stelde dat de stijging in het aantal jongeren met genderdysforie gelinkt kan worden aan de toename aan transgender influencers die openlijk spreken over hun transitie. “Het internet heeft kinderen en jongeren meer bronnen gegeven om te leren over genderdysforie, maar het brengt ook gevaren met zich mee”, staat zo in de studie te lezen. Zo zouden veel influencers zeggen dat ouders de genderdysforie van hun kinderen niet zouden begrijpen. En het is net heel belangrijk voor kinderen en jongeren dat ze gesteund worden door hun ouders.

In de tweets stelt Rowling dat ze “bloody angry” is en dat “duizenden mensen medeplichtig zijn”. “Het gaat hierbij niet enkel om medici, maar ook uitspraken van celebrities, onkritische media en cynische bedrijven. De gevolgen van dit schandaal zullen nog decennialang voelbaar zijn. Jullie moedigden dit aan. Jullie deden er alles aan om onderzoek fout te interpreteren. Jullie probeerden mensen hun job te doen verliezen omdat ze een andere mening hebben. Er werd geëxperimenteerd op jonge mensen, die nu onvruchtbaar en in pijn achterblijven.”

Geen verontschuldigingen

Onder de rant van J.K. Rowling liet iemand weten dat hij hoopt dat dat Daniel Radcliffe en Emma Watson zich “zeer publiek” zouden verontschuldigen tegenover de auteur. Beide acteurs lieten in het verleden namelijk hun steun voor de transgemeenschap blijken in posts op sociale media. Radcliffe schreef: “Transvrouwen zijn vrouwen. Elk statement dat het tegendeel beweert, verwijdert de identiteit en waardigheid van transpersonen en gaat in tegen het advies van professionele gezondheidsorganisaties. We moeten meer doen om transpersonen en non-binaire personen te steunen en hun identiteit niet ongeldig te maken en hen zo te beschermen.”

Watson hield het kort maar duidelijk: “Transpersonen zijn wie ze zeggen dat ze zijn en ze hebben het recht om hun leven te leiden zonder dat ze constant in vraag gesteld worden of dat ze moeten horen dat ze niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Ik wil dat mijn transgender volgers weten dat ik en zo vele mensen ter wereld jullie, zien, respecteren en houden van jullie zoals jullie zijn.”

Maar J.K. Rowling lijkt niet van plan te zijn om de acteurs te vergeven. “Celebrities die zich hebben aangesloten bij een beweging die de zwaarbevochten rechten van vrouwen wil uithollen en die hun platforms hebben gebruikt om de transitie van minderjarigen aan te moedigen, kunnen hun excuses beter bewaren voor de getraumatiseerde detransitioners en kwetsbare vrouwen in ruimtes die eigenlijk bedoeld zijn voor mensen van hetzelfde geslacht.”

Meer
Lees meer...